آزربایجان غربی قطب طلای کشور/ تیکان‌تپه بی نصیب از طلای منطقه

آذوح: آزربایجان‌غربی با وجود دارا بودن معادن غنی کان‌سنگ طلا صدرنشین جدول تولید این فلز با ارزش در کشور بوده ولی بزرگترین کارخانه استحصال طلای خاورمیانه در تیکان‌تپه غرق در مشکلات اعتباری و پیمانکاری بوده و تا کنون بارها شاهد بدقولی مسئولان برای افتتاح این مجموعه بوده‌ایم.
معدن طلای آق دره در ۳۰ کیلومتری شهرستان تیکان‌تپه و ۱۵ کیلومتری مجموعه میراث فرهنگی و گردشگری تخت سلیمان در جنوب آزربایجان‌غربی واقع شده و بعد ازمعدن موته اصفهان بعنوان دومین معدن طلای کشور و یکی از معادن بزرگ طلای خاورمیانه محسوب می‌شود.
این کارخانه برای فعالیت بیش از ۳۰ تن ذخیره قطعی طلا فعالیت می‌کند، پروانه بهره‌برداری از این معدن در سال ۱۳۷۸ به مدت ۱۵ سال صادر شده است در حالی فعالیت معدن طلای آق دره متوقف شده که بمدت سه سال دیگر و تا سال ۱۳۹۳ اجازه بهره‌برداری و استخراج از این معدن وجود دارد.
فعالیت کارخانه استحصال و فرآوری طلای پویا زرکان در جوار معدن طلای آق دره از سال۱۳۸۳ با سرمایه‌ای بالغ بر بیست میلیون دلار و با بکار گیری ۷۵۰ نفر از کارشناسان‌، متخصصان حوزه استخراج و استحصال طلا و کارگران و کارکنان دیگر در شهرستان تیکان‌تپه آغاز شد.
علاوه بر معدن طلای آق دره‌، معدن طلای زره شوران تیکان‌تپه با ذخیره هفت میلیون تن کانسنگ طلا با عیار ۵٫۸ گرم در تن بعنوان بزرگترین معدن طلای خاورمیانه در شهرستان تیکان‌تپه در انتظار بهره‌برداری است.
در معدن طلای زره شوران تیکان‌تپه با سابقه باستانی، شناسایی، حفاری زیاد و با اهمیت و عیار قابل ملاحظه نسبت به معدن طلای آق دره تا کنون عملیات استخراج و استحصال طلا با گذشت سالیان متمادی صورت نگرفته، و این در حالی است که عملیات احداث کارخانه طلای زره‌شوران تیکان‌تپه با ۷۲۰میلیارد ریال و ۱۱میلیون یورو هم اکنون حدود ۹۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
ولی با این وجود به دلیل مشکلات پیمانکاری، کمبود اعتبار لازم برای تکمیل طرح و مشکلات فنی هنوز با وجود اینکه مسئولان طی سال گذشته بارها وعده افتتاح این طرح بزرگ ملی را داده بودند، مردم منطقه شاهد افتتاح طرح نبوده و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در جریان بازدید از روند اجرای طرح خبر از اتمام و بهره‌برداری از کارخانه طلای زره شوران تیکان‌تپه را تا پایان نیمه اول امسال می‌دهد.
آزربایجان غربی قطب طلای کشور/ تیکان‌تپه بی نصیب از طلای منطقه
کارخانه طلای زره شوران تیکان‌تپه، بعنوان نیاز اصلی شهرستان برای فرآوری این فلز گرانبها بوده که مقرر شده با راه اندازی این واحد ارزش افزوده ناشی از فرآوری طلای استخراجی برای اجرای طرحهای توسعه منطقه هزینه می‌شود.
معدن طلای زره شوران به عنوان بزرگترین معدن طلای خاورمیانه در ۳۹ کیلومتری تیکان‌تپه واقع شده که ۱۱ میلیون تن ذخیره طلا با عیار ۷٫۹ دهم گرم در تن بوده و ۸۸ تن طلا و ۲ تن نقره خالص از این معدن قابل استحصال است.
آزربایجان غربی با دارا بودن معادن غنی کانسنگ طلا صدرنشین جدول تولید این فلز با ارزش در کشور محسوب می‌شود که در حال حاضر میزان ذخایر طلای مناطق معدنی آزربایجان‌غربی به ۱۰۰ تن می‌رسد و این در حالیست که با ادامه فعالیتهای اکتشافی در شهرستان‌های ماکو،‌ سلماس،‌ سایین‌قالا و ساری‌داش میزان ذخایر افزایش می یابد.
آزربایجان غربی رتبه نخست کشور را از نظر ذخایر و تولید طلا در اختیار دارد و با ساخت واحد فرآوری و استحصال طلا در معدن زرشوران تیکان‌تپه، سالانه سه هزار و ۶۰۰ کیلوگرم شمش طلا و بیش از یکهزار و ۲۰۰ کیلوگرم نقره تولید می‌شود.
یک معدن بزرگ طلای “آق دره” در تیکان‌تپه وجود داشته که عیار کانسنگ آن نزدیک به پنج گرم در هر تن بوده و می‌تواند سالانه بالغ بر ۲٫۲ تن طلا تولید کند، معدن طلا و نقره ” باریکای” ساری‌داش و “خرابه”‘ خانا که اخیر شناسایی شده‌اند با اندیس‌های معدنی قابل توجه موقعیت استان به لحاظ تولید فلزات گران‌قیمت را به نحو چشمگیر تقویت می‌کند.
علاوه بر این معادن، در شهرستان‌های ماکو، سلماس، سایین‌قالا و محدوده‌های دیگری از شهرستان تیکان‌تپه رگه‌های معدنی طلا و نقره یافت شده که در صورت بهره ‌برداری از این معادن آزربایجان‌غربی به رتبه‌های جهانی در تولید طلا و نقره دست می‌یابد.
تولید سالانه ۳ تن شمش طلا در آزربایجان غربی
نتایج به دست آمده از عملیات اکتشافی ایمیدرو، نشان می‌دهد معدن طلای شهرستان تیکان‌تپه با عیار ۵٫۸۱ گرم در تن از چهار میلیون تن ذخیره قطعی برخوردار بوده و میزان ذخیره احتمالی این معدن تیکان‌تپه به هفت میلیون تن نیز می‌‌رسد.
با بهره‌برداری از معادن طلا و نقره، آزربایجان‌غربی به قطب تولید و فرآوری صنایع جنبی این رشته از قبیل ساخت طلای تجارتی پلی متال تبدیل می‌کند.
در این راستا عملیات اجرایی احداث کارخانه استحصال و فرآوری طلای زرشوران تیکان‌تپه از مرداد ۹۰ آغاز شده است و این معدن  بزرگترین ذخیره طلای کشف شده در کشور است، کارخانه استحصال و فرآوری طلای زرشوران در ۴۰ کیلومتری تیکان‌تپه و ۱۵کیلومتری مجموعه باستانی ” تخت سلیمان” احداث می‌‌شود.
معدن طلای زرشوران تیکان‌تپه پس از معدن طلای آق‌دره دومین معدن طلای تیکان‌تپه محسوب می‌شود که به لحاظ عیار بالای طلا و ذخیره قابل توجه کانسنگ طلا جزء معادن بزرگ و با ارزش طلای کشور است.
کارخانه طلای زره شوران تیکان‌تپه نیمه اول امسال به بهره برداری می‌رسد
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران روز سه‌شنبه در جریان بازدید از معادن تیکان‌تپه در گفتگو با خبرنگار مهر از آماده افتتاح شدن کارخانه طلای زره‌شوران تیکان‌تپه طی نیمه اول امسال خبر داد و گفت:‌ مشکلات نقدینگی و پیمانکار از مشکلات این طرح بوده و این طرح که یکی از بزرگترین معادن دنیاست با جمع بندی و رفع مشکلات پیش بینی می‌شود در نیمه اول امسال افتتاح شود.
کرباسیان با اعلام اینکه باعملیاتی شدن کارهای اکتشافی جدید ذخایر معدنی کشور تا دو برابر افزایش می‌یابد، اعلام کرد:‌میزان ذخایر معدنی قطعی کشور هم اکنون به حدود ۷۰۰ میلیارد تن می‌رسد که با شروع کارهای اکتشافی جدید در ۲۰۰ هزار کیلومتر از محدودهای معدنی پیش بینی می‌شود میزان ذخایرتا ۲ برابرافزایش یابد.
وی با عنوان اینکه ازکارهای اکتشافی جدید تا کنون نزدیک به ۶۰ هزارکیلومترعملیاتی شده، اضافه کرد: تکمیل و افتتاح طرح‌های نیمه تمام و فعال کردن طرحهای نیمه فعال و غیر فعال از اولویت‌های اصلی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران بوده که مشکلات نقدینگی ارزی و مشکلات تولید از جمله مشکلات این واحدها و طرح‌ها بوده و دولت تلاش می‌کند این مشکلات را بزودی برطرف و چرخ تولید را فعال‌تر کند.
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت با اشاره به بازدید اخیر خود از معدن سرب وروی انگوران زنجان افزود: توسعه طرحهای اکتشافی این منطقه با تامین اعتبارات مناسب و بهره‌برداری از معادن فلورین و سنگ تراورتن که مجوز محیط زیست نیز برای آنها صادر شده از تصمیمات اتخاذ شده برای این منطقه است.
وی با بیان اینکه برای جلوگیری از اتمام ذخایر معدن انگوران،معدن سرب و روی مهدی آباد در چند سال آینده جایگزین این معدن خواهد شد افزود : قرار داد مقدماتی آغازعملیات اجرایی اکتشاف معدن مهدی آباد با گروه استرالیایی ـ عمانی امضا شده است که امیدواریم در ماه آینده قرارداد قطعی آن منعقد وعملیات اجرایی آن آغاز شود.
به هر روی کارخانه طلای زره شوران تیکان‌تپه یکی از اولویت‌های اصلی منطقه بوده که امید می‌رود دولت تدبیر و امید با اختصاص اعتبار مورد نیاز برای اتمام طرح، زمینه اشتغال برای ۲ هزار نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم را فراهم تا شاهد رشد و شکوفایی اقتصادی منطقه نیز باشیم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
گزارش از الناز ملک زاده/ مهر
 
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn