ادامه مقاومت هواداران روسیه در شرق اوکراین

آذوح: جدایی‌طلبان مسلح در شرق اوکراین می‌گویند به فراخوان نشست ژنو در تخلیه ساختمان‌های اشغالی و خلع سلاح گردن نمی‌نهند. روسیه نیز می‌گوید خلع سلاح باید شامل گروه‌های فاشیستی در کی‌یف هم بشود.
اشغال ساختمان‌ها و مراکز دولتی در شرق اوکراین ادامه دارد. مقر پلیس در اسلاویانسک، شهری در هشتاد کیلومتری دونتسک هم‌چنان در اختیار جدایی‌طلبان هوادار روسیه است. به نظر می‌رسد توافق‌های اعلام شده در نشست ژنو، دستکم در کوتاه مدت‌، اثری بر عملکرد شورشیان این ناحیه نگذاشته باشد.
وزیران خارجه روسیه، آمریکا، اوکراین و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در اجلاس چهارجانبه ژنو توافق کردند که گروه‌های شبه‌نظامی مستقر در شرق اوکراین در اولین فرصت خلع سلاح شوند و از ساختمان‌های اشغالی بیرون بروند. این نشست، صبح روز پنجشنبه ۱۷ آوریل تشکیل شد و شامگاه این روز با صدور بیانیه‌ای پایان گرفت.
وزارت خارجه روسیه با گذشت ۲۴ ساعت از این توافق، اعلام کرده که خلع سلاح شبه‌نظامیان نباید تنها به شرق اوکراین محدود باشد بلکه باید نیروهای فاشیستی همانند “رایت سکتور” را هم لحاظ کند که در تظاهرات میدان کی‌یف و روی کار آمدن دولت موقت نقش قاطعی داشتند.
جدایی‌طلبان هوادار روسیه در شرق اوکراین، ظاهرا به همین دلیل حاضر به تسلیم نشده‌اند. آنها روز جمعه نیز ساختمان‌های دیگری را تصرف کردند. رویترز از حرکت گروهی از آنها با زره‌پوش در خیابان‌های اسلاویانسک خبر داده است. اشغالگران قرارگاه پلیس اسلاویانسک به خبرنگار شبکه تلویزیونی “ان تی‌وی” گفته‌اند که نه سلاح‌ها را پس می‌دهند و نه ساختمان‌ها را ترک می‌کنند.
سردسته یکی دیگر از شورشیان در لوهانسک گفته که هیچ چیز تغییر نکرده است: «ما اینجا می‌مانیم.» رهبر یکی دیگر از گروه‌های جدایی‌طلب در دونتسک، شرط تخلیه ساختمان‌های دولتی را، کناره‌گیری دولت موقت کی‌یف دانسته است.
دنیس پوشیلین گفته که گروه او مراکز تصرفی را ترک می‌کند اما به این شرط که «الکساندر تورچینف (رئیس جمهور) و آرسنی یاتسنیوک (نخست وزیر) موقت اوکراین نیز از مراکزی که با کودتا تصرف کردند، بیرون بروند
شروط جدایی‌طلبان فهرستی طولانی تشکیل می‌دهد. برخی خواستار حق تابعیت روسی شده‌اند تا در صورت لزوم بتوانند از روسیه طلب کمک کنند. تعداد دیگری می‌خواهند که رهبران بازداشتی گروه آنها از زندان آزاد شوند و نیروهای دست راستی افراطی مثل “رایت سکتور” نیز موظف به پس دادن سلاح‌هایشان باشند.
تنی چند در دونتسک گفته‌اند که تنها به شرط توقف عملیات نظامی کی‌یف علیه مردم، حاضرند خلع سلاح را بپذیرند. اشاره آنها به ادامه ماموریت ” ضد تروریستی” ارتش اوکراین علیه جدایی‌طلبان است که به گفته سخنگوی امنیت ملی کی‌یف تا زمان تداوم تحرکات “تروریست‌ها” در شرق ادامه خواهد داشت. یکی دو نفر دیگر هم عنوان کرده‌اند که پیش از خلع سلاح جدایی‌طلبان، باید گارد ملی و کلیه گروه‌های مسلح هوادار اروپا خلع سلاح شوند که در تظاهرات میدان کی‌یف مشارکت داشتند.
وبسایت آلمانی “اشپیگل آنلاین” به نقل از گزارشگر محلی خود در دونتسک می‌نویسد، از آنجا که هر یک از جدایی‌طلبان دیدگاه و نظر خود را دارد، اوضاع در شرق قابل پیش‌بینی نیست. بسیاری از اشغال‌کنندگان ساختمان‌ها خواستار همه‌پرسی هستند اما نمی‌دانند دقیقا چه پرسشی را باید در رفراندوم طرح کنند.
ممنوعیت سفر اتباع روسی به اوکراین
اسلاویانسک در شامگاه پنجشنبه همچنان ناآرام بود. یک گروهان اوکراینی توانست پست بازرسی گروهی از هواداران اونیفورم پوش روسیه را تصرف کند. به گفته شاهدان عینی، در طول شب صدای تیراندازی از شهر به گوش می‌رسید.
در حال حاضر، پلیس مرزی اوکراین اجازه رفت و آمد شهروندان روس در سنین بین ۱۶ تا ۶۰ سال به این کشور را نمی‌دهد. علت این محدودیت، ترس از تقویت نیروهای هوادار روسیه در اوکراین مطرح می‌شود. البته روز جمعه ۱۸ آوریل، کنترل‌ها به دلیل نخستین روز عید پاک کمتر شده بود.
ممنوعیت سفر روس‌ها به اوکراین از سوی وزارت خارجه روسیه نیز مورد انتقاد قرار گرفته و نقض حقوق بین‌المللی خوانده شده است. از زمان شروع بحران اوکراین، بسیاری از شهروندان روس امکان سفر به کشور همسایه را نیافته‌اند. این ممنوعیت شامل خبرنگاران و روزنامه‌نگاران نیز شده است.
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn