مخالفت دو نماینده بلندپایه در حزب اوباما با توافق هستهای
- توضیحات
- منتشر شده در شنبه, 17 مرداد 1394 20:03
آذوح: آرزوهای باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا برای پابرجا ماندن توافق هستهای که میان ایران و قدرت های گروه 1+5 منعقد شد، با مانع ربرو شده است. دو عضو بلندپایه یهودی در حزب دموکرات که یکی از آن ها عضو مجلس سنا و دیگر عضو مجلس نمایندگان است، مخالفت خود را با توافق هسته ای با ایران اعلام کردند؛ مساله ای که می تواند به دو دستگی در فراکسیون دموکرات در دو مجلس بینجامد و تصویب توافقنامه را در کنگره، دشوار کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، سناتور چاک شومر که یکی از مهمترین دموکرات ها در مجلس سنا به شمار می آید و الیوت النجیل، بلندپایه ترین نماینده دموکرات در کمیسیون امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، اعلام کردند که با توافق نامه هسته ای با ایران مخالف هستند؛ مساله ای که می تواند نظر دموکرات های آمریکا را علیه اوباما که خود از حزب دموکرات است گرداند.
شومر در بیانیه ای اعلام کرد که تصمیم گرفت با توافقنامه هسته ای مخالفت کند زیرا این توافقنامه به تندروی ایران پایان نمی دهد بلکه می تواند از آن به عنوان ابزاری برای «تحقق اهداف خبیثانه» خود استفاده کرده و تهدیدی بزرگ ایجاد کند.
او افزود که دادن مهلتی 24 روزه به ایران تا زمانی که بازرس ها بتوانند وارد پایگاه های اتمی اش بشوند و بستن دست ایالات متحده آمریکا در مقابل بازرسی های یک جانبه، مسائلی نگران کننده هستند.
جنگ وتو
کنگره آمریکا تا 17 سپتامبر زمان دارد تا مصوبه ای در رد یا قبول توافقنامه هسته ای با ایران صادر کند؛ مصوبه ای که می تواند اوباما را از حق لغو همه تحریم های اعمال شده توسط کنگره علیه ایران محروم کنند.
اعضای کنگره پس از بازگشت از تعطیلات تابستانی شان در هشتم سپتامبر آینده، بررسی توفقنامه هسته ای با ایران را آغاز خواهند کرد.
اوباما می تواند مصوبه کنگره را با حق وتویی که دارد باطل کند. اما اگر دو سوم کنگره با توافقنامه مخالفت کند، دیگر رئیس جمهوری آمریکا نمی تواند از این حق وتو استفاده کند.
جمهوری خواهان که مخالف توافقنامه هسته ای هستند، به همنوایی دستکم 13 نماینده دموکرات در مجلس سنا و 44 نماینده دموکرات در مجلس نمایندگان نیاز دارند تا مانع از وتوی اوباما شوند.
مخالفت جمهوری خواهان با اشاره اوباما به جنگ
مخالفت جمهوری خواهان با توافقنامه، زود هنگام آغاز شد. میچ مکنویل رهبر اکثریت در مجس سنای آمریکا پیشتر مخالفت خود را با توافق اعلام کرده بود. او پنجشنبه با سخنان اوباما در دفاع از توافق هسته ای نیز اعلام مخالفت کرد که گفته بود مخالفت با توافق هسته ای به معنی جنگ با ایران است.
مکنویل در واکنش به سخنان اوباما گفت: «رئیس جمهوری اشتباه بزرگی در این موضع مرتکب شد.»
اوباما چهارشنبه در دفاع از توافق هسته ای که 14 ژوئیه منعقد شده بود، گفته بود: «در صورتی که کنگره در برابر توافق مانع تراشی کند، روند تلاش ایران برای ساخت بمب اتم تسریع خواهد شد.» او افزوده بود: «اجازه دهید به صراحت سخن بگوییم، گزینه های روبروی ما یا راه حل دیلپماسی است یا گونه ای از جنگ، شاید این جنگ فردا یا سه ماه دیگر نباشد اما نزدیک خواهد بود.»