مسئولان بلندپایه آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران رفتند
- توضیحات
- منتشر شده در دوشنبه, 15 تیر 1394 00:59
آذوح: آژانس بین المللی انرژی اتمی یکشنبه 5 ژوئیه اعلام کرد که «مسئولان بلندپایه ای از این آژانس» به سمت تهران حرکت کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این اعلام، خبری را که پیشتر به نقل از منابع ایرانی منتشر شده بود را تایید می کند.
این در حالی است که مذاکرات اتمی در وین میان ایران و گروه 1+5 به منظور رسیدن به توافقی بر سر برنامه اتمی تهران، ادامه دارد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی، جزئیات بیشتری درباره ماموریت مسئولان آژانس در سفر به ایران ارائه نداده است. اما یوکیا آمانو مدیرکل آژانس پنجشنبه به تهران رفته بود و با مسئولان ایرانی درباره عملیات بازرسی از نیروگاه ها و پایگاه های ایران، گفت و گو کرده بود.
پیش از این منابع خبری به خبرگزاری فرانسه گفته بودند که معاونان مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، شامگاه یکشنبه به منظور حل و فصل مسائل باقی مانده، به تهران خواهند رفت.
آمانو روز شنبه پس از بازگشت از تهران گفته بود: «به نظرم تا پایان سال 2015 و با همکاری با ایران، بتوانیم گزارشی درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی تهران ارائه دهیم.»
ابعاد نظامی فعالیت های پیشین هسته ای ایران، یکی از حساس ترین مسائل مطرح شده در مذاکرات است. آژانس بین المللی انرژی اتمی گمان می کند که ایران در سال 2003 آزمایش هایی برای دست یابی به بمب اتم انجام داده است. آژانس می خواهد با دانشمندان هسته ای مرتبط با این آزمایش ها گفت و گو کند، در جریان اسناد موجود قرار بگیرد و از پایگاه هایی که در آن ها این آزمایش ها صورت گرفته، بازرسی کند.
تهران همواره تلاش برای دست یابی به جنگ افزارهای تتمی را رد کرده و تاکید می کند «ادعای آژانس بر پایه اسناد جعلی شکل گرفته است.»
از پاییز 2013 و پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی در ایران، گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان، دور تازه ای از مذاکرات را با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور آغاز کرد؛ برنامه ای که از سال 2003 رابطه ایران و جامعه جهانی را پر تنش کرده است.
ایالات متحده و برخی از همپیمانانش این شک را دارند که ایران از برنامه اتمی خود برای دست یابی به اسلحه اتمی استفاده می کند. تهران اما اصرار دارد که برنامه اتمی اش صلح آمیز است.
پس از توافق موقت نوامبر 2013 در ژنو و توافق اولیه آوریل 2015 در لوزان، دو طرف ضرب الاجلی تا 30 ژوئن به منظور دست یابی به توافق جامع در وین را تعیین کردند. این ضرب الاجل تا یک هفته تمدید شده است و قرار است مذاکرات تا 7 ژوئیه ادامه داشته باشد.