وضعیت بحرانی صندوقهای بازنشستگی در ایران
- توضیحات
- منتشر شده در یکشنبه, 28 تیر 1394 05:29
آذوح: یک نماینده مجلس شورای اسلامی میگوید که صندوقهای بازنشستگی در وضعیت بحرانی به سر میبرند. به گفته این نماینده مجلس ۳۵ درصد از اقتصاد کشور در اختیار تامین اجتماعی است اما زیرمجموعههای آن در حال ورشکستی هستند.
محمد اسماعیل سعیدی، نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس ایران به خبرگزاری مهر با اشاره به اینکه وضعیتهای صندوقهای بازنشستگی بحرانی است گفت که این صندوقها باید در حداقل زمان سر و سامان بگیرد.
به گفته این نماینده مجلس سازمان تامین اجتماعی ۳۵ درصد اقتصاد کشور را در دست دارد اما اکثر شرکتهای زیر مجموعه این سازمان ضررده، در حال ورشکستی و یا تعطیل هستند.
نایب رئیس کمیسیون اجتماعی با تاکید بر اینکه در حال حاضر ۳۰۰ شرکت، کارخانه، مراکز تولیدی و خدمات زیرمجموعه شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی است، گفت: «باید بتوانیم این شرکتها را ساماندهی کرده و از سرمایههای در اختیار سود به دست آوریم.»
او با بیان اینکه سرمایه این شرکتها کم نیست، بحران در این شرکتها را ناشی از سو مدیریت دانست. سعیدی افزود: «مدیریت آنها به جای سیاسی شدن باید فنی و پاسخگو باشد تا بتواند مشکلات را حل کند.»
بحران پیری و صندوقهای بازنشستگی
در همین حال نجات امینی، معاون رئیس سازمان تامین اجتماعی در امور اقتصادی و برنامهریزی، خرداد ماه سال جاری به روزنامه "تعادل" گفت که که بالای ۹۰ درصد از صندوقهای بازنشستگی کوچک نیز وضعیت تعادل مالی نگران کنندهای داشته و حتی از وضعیت نگران کننده هم عبور کردهاند.
او همچنین با اشاره به بحران در صندوق تامین اجتماعی، مسئله پیری جمعیت را یکی دیگر از چالشهای پیش روی صندوقهای بازنشستگی خواند.
امینی با اشاره به اینکه نظام تامین اجتماعی ایران مبتنی بر توزیع عدالت است، گفت: «اگر خطری همانند پیری جمعیت گریبانگیر کشور شود، تعادل مالی و اجتماعی نظام تامین اجتماعی ما برهم میخورد.»
قوانین نامناسب و "مدیریت تمکین"
علاوه بر سو مدیریت و پیری جمعیت ایران، تصویب برخی قوانین نیز در ایجاد بحران برای صندوقهای تامین اجتماعی موثر بودهاند. به گفته کارشناسان تصویب قوانین متعدد در خصوص بازنشستگی پیش از موعد از جمله این قوانین است.
به باور این کارشناسان این قوانین باعث اختلال در منابع و مصارف صندوقها خواهد شد و حتی افزایش سن بازنشستگی نیز کمکی به وضعیت صندوقها نخواهد کرد.
عدم استقلال صندوقهای بازنشستگی نیز از دیگر عوامل مشکلساز محسوب میشود. به گفته فعالان حوزه تامین اجتماعی مدیریت صندوقها در ایران متاثر از فشارهای سیاسی و با دخالت مجلس و دولت صورت میگیرد و به این ترتیب "مدیریت هوشمندانه" به "مدیریت تمکین" از جریان سیاسی غالب تبدیل میشود.