یونسکو برای اولین بار تنوع زبانی در ایران را به بحث گذاشت؛ حضور نماینده ای از آذربایجان جنوبی*****
- توضیحات
- منتشر شده در جمعه, 02 اسفند 1392 23:56
آذوح: دفتر سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، یونسکو (UNESCO) در پاریس، اعلام کرده روز جمعه ۲۱ فوریه، به مناسبت روز جهانی زبان مادری، کنفرانسی با مشارکت سازمان ملل بدون نماینده ” یو .ان .پی .او” و شماری از سازمان های حقوق بشری برگزار کرده است.
به گزارش العربیه، کنفرانس یونسکو در پاریس برای اولین بار مسئله تنوع زبانی در ایران را مورد بحث و بررسی قرار داد. به همین منظور سازمان “یو ان پی او”، یکی از میزبانان این کنفرانس، سازمان های سیاسی و فعالان مدنی و حقوق بشری قومیت های مختلف ایرانی را به این کنفرانس دعوت کرده است. از آذربایجان جنوبی نیز خانم آیدا کریملی توسط سازمان یو ان پی او جهت حضور در دیدار با مسئولین یونسکو دعوت گردیده و به عنوان نماینده ی "اتحاد آذربایجان جنوبی(آذوح-گادپ) در این مراسم شرکت داشته و دیدگاههای خود را بیان کردند.
تاریخچه روز زبان مادری
نامگذاری این روز در کنفرانس عمومی سازمان یونسکو در سال ۱۹۹۹ به منظور کمک به تنوع زبانی و فرهنگی جامعه بشری انجام شد. و سپس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۸ آن را به عنوان روز زبان مادری اعلام کرد.
تاریخچه نامگذاری این روز و تعیین آن به عنوان روز زبان مادری به قیام دانشجویان دانشگاه “داکا” پایتخت پاکستان شرقی، بنگلادش کنونی در ۲۱ فوریه سال ۱۹۵۲ باز می گردد . دانشجویان در اعتراض به محرومیت از تحصیل به زبان مادری که با مخالفت دولت پاکستان غربی مواجه بود، دست به تظاهرات زدند، اما تظاهرات مسالمت آمیز آنها از سوی نیروهای دولتی به شدت سرکوب شد که در اثر آن صدها تن کشته شدند.
در پی خروج استعمار بریتانیا در سال ۱۹۴۷ از شبه قاره هند، دو کشور هند و پاکستان اعلام موجودیت کردند. پاکستان که عمدتا مسلمانان با تنوع قومی و زبانی را در بر می گرفت از دو بخش شرقی (بنگلادش کنونی) و غربی تشکیل می شد. مقامات پاکستان غربی در آن تاریخ تنها زبان اردو را به رسمیت شناخته، حقی برای زبان های دیگر مانند بنگالی، بلوچی، پشتون و غیره قایل نبودند تا اینکه این کشور در پی شکست از هند در سال ۱۹۷۱ به دو کشور پاکستان و بنگلادش تقسیم شد .