۱۱ سال گذشت، اما تخت سلیمان جایگاه جهانی نیافت

آذوح: سایت موزه تاریخی تخت سلیمان تکاب که در سال ۲۰۰۳ موفق به ثبت نام خود در فهرست آثار جهانی یونسکو شد، هم اکنون با گذشت ۱۱ سال هنوز به جایگاه جهانی خود دست نیافته و حداقل زیرساختهای گردشگری در منطقه فراهم نیست.
راه مناسب اولویت دارترین زیرساخت مورد نیاز در حوزه گردشگری مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب در جنوب آذربایجان غربی بوده که با وجود اذعان همه مسئولان، هنوز مسیرهای ارتباطی مجموعه نامناسب هستند.
مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب با وجود داشتن چند مسیر ارتباطی مختلف از تکاب، کردستان و زنجان، از راه مناسب به عنوان اولین زیر ساخت لازم محروم بوده و این در حالی است که معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی ۱۹ اردیبهشت سال ۹۰ خبر از افتتاح جاده تکاب- تخت سلیمان تا مرداد ماه همان سال خبر داده بود.
وعده ای که همانند اکثر وعده ها تاکنون عملی نشده و این پتانسیل گردشگری داخلی و خارجی را در بن بست جاده ای قرار داده است و انگار قرار نیست این سایت موزه با ارزش باستانی که پایگاه ۵ دوره تمدن ایرانیان نیز محسوب می شود، از حداقلهای لازم برای یک مجموعه تاریخی برخوردار شود.
میراث جهانی تخت سلیمان در نزدیکی شهر تکاب در برگیرنده نشانه ها و بقایای استقرار انسان از هزاره اول قبل از میلاد تا قرن ۱۱ هجری بوده و بازدید از آن پنج دوره تاریخ تمدن بشر را به علاقمندان معرفی می کند، ولی زیرساختهای اولیه برای حضور گردشگران در حد جایگاه این مجموعه شامل زندان سلیمان، دژ بلقیس، چمن متحرک و آتشکده آذرگشنسب و کاخهای اطراف نبوده و در بین آثار جهانی ایران به نسبت از بازدید کمتری به دلیل فراهم نبودن امکانات برخوردار است.
کمپهای غیر قابل استفاده و هتل ۵ ستاره نیمه کاره در تخت سلیمان
وجود سوئیت های روستایی در نزدیکی تخت سلیمان و مسافرخانه در داخل شهر تکاب بجای هتل چند ستاره برای میزبانی از گردشگران خارجی و جذب گردشگر داخلی در کنار نبود راه دسترسی مناسب در محور دندی- زنجان، تکاب- تخت سلیمان و … باعث مغفول و ناشناخته ماندن دره سرسبزی در بلندی سه هزار متری، سرشار از جاذبه های کم نظیر طبیعی- تاریخی که همان شهر مشهوری است که بنا به نوشته های کهن، زادگاه زرتشت بوده شده است.
تاکنون در مجموعه جهانی تخت سلیمان زیرساخت های لازم برای گردشگری و ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری کافی نبوده است. با توجه به اینکه این مجموعه ثبت جهانی شده، دارای قابلیت های ویژه ای برای سرمایه گذاری در راستای جذب گردشگران داخلی و خارجی است. در سال ۸۹ یک کمپینگ در محدوده این مجموعه به بهره برداری رسید ولی به دلیل سردسیر بودن منطقه در اغلب روزهای سال و قرار گرفتن در محوطه پارکینگ قابل استفاده نیستند.
در نزدیکی این مجموعه جهانی یک هتل ۵ ستاره در حال احداث است که ساخت این هتل هم تاکنون به دلیل نبود و عدم تخصیص تسهیلات بانکی نیمه کاره مانده است. البته امید می رود با حل مشکلات مالی سرمایه گذاری، این هتل به بهره برداری رسیده و بخشی از توقعات گردشگران مرتفع شود.
IMG08514158
عدم سرمایه گذاری کافی برای ایجاد زیرساخهای گردشگری در تکاب
با وجود همه این مزایا و زیبایی های منحصر به فرد تاریخی و طبیعی این اثر جهانی مدیر پایگاه پژوهشی و تاریخی تخت سلیمان تکاب نبود راه دسترسی مناسب را مهمترین معضل موجود بر سر راه گردشگری این منطقه و جذب گردشگر داخلی و خارجی برای بازدید از این مجموعه بی نظیر جهانی دانست.
علی بیننده در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن انتقاد از عدم سرمایه گذاری کافی و لازم در بخشهای زیربنایی، زیرساختها و راههای دسترسی تخت سلیمان تکاب، اظهار داشت: انزاوی تکاب در جنوب آذربایجان غربی و قرار گرفتن در موقعیت بن بست جاده ای و نبود امکان دسترسی به راه های اصلی در حال حاضر اولویت دار ترین مشکل مجموعه جهانی تخت سلیمان محسوب می شود.
وی از ارائه پیشنهاد ایجاد راه فرعی از محور اصلی دندی- زنجان خبر داد و اعلام کرد: متاسفانه با وجود تصویب این طرح تاکنون شاهد اجرایی شدن طرح نیستیم و این در حالی است که محور شاهین دژ- تکاب نیز خیلی قدیمی و مناسب نیست.
مدیرپایگاه پژوهشی و تاریخی تخت سلیمان تکاب با اشاره به در دست اصلاح بودن برخی نقاط حادثه خیر مسیرهای دسترسی به مجموعه جهانی تخت سلیمان تکاب، گفت: ولی این اقدامات کافی نبوده و مسئولان باید با توجه به موقعیت خاص تکاب با وجود معادن غنی طلا در اطراف این مجموعه تاریخی از ظرفیتها بهره برداری کنند.
قطب گردشگری آذربایجان غربی مغفول مانده/ تکاب در حسرت زیرساخت
نماینده مردم تکاب، شاهین ‌دژ و میاندوآب در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با مهر، کمبود و عدم توسعه زیرساختهای مناسب را اصلی‌ترین مشکلات و موانع گردشگری آذربایجان غربی بویژه تکاب دانست و افزود: ایجاد راه دسترسی مناسب، احداث هتل ها، کمپینگ ها و مسافرخانه‌های مناسب و تبلیغات در زمینه گردشگری برای توریست های خارجی و داخلی ضروری است.
مهدی عیسی زاده ضمن تشریح ظرفیتهای بی نظیر گردشگری در تکاب، شاهین دژ و میاندوآب، از جمله تخت سلیمان، قلعه جغاتو، سواحل زیبای زرینه و سیمینه رود، اظهار داشت: مسئولان به حوزه مرمت، نگهداری، معرفی و ایجاد زیرساختهای جذب گردشگر در تکاب به عنوان قطب گردشگری استان توجهی ندارند.
وی ضمن انتقاد از اینکه متاسفانه این بی توجهی تا جایی است که حتی استقبال مناسبی از گردشگران و مهمانان نوروزی در این منطقه نمی شود، اظهار داشت: راهنمای متخصص و مکانی برای معرفی آثار به گردشگران تاریخی در ایام نوروز در این منطقه دیده نمی شود.
جاذبه های طبیعی این دره سرسبز در نوع خود در دنیا بی نظیر هستند، در سه کیلومتری غرب تخت سلیمان، کوه مخروطی میان تهی وجود دارد که هزاران سال پیش، بر اثر وقوع آتش فشان به وجود آمده، اهالی محل این کوه زیبا را زندان سلیمان یا زندان دیو می شناسند و معتقدند که حضرت سلیمان دیوهایی را که از فرمانش سرپیچی می کردند در این کوه زندانی می کرده است.
IMG08520580
جاذبه های کم نظیر دست نیافتی مجموعه جهانی تخت سلیمان
در فاصله ۲۰ کیلومتری تخت سلیمان نیز یک دریاچه سحرآمیز دیگر قرار گرفته که یک جزیره بر روی آن شناور است، قطر دریاچه ۸۰ متر و قطر جزیره شناور روی آن ۶۰ متر است که وزش باد، هر روز دو بار این جزیره را از این سو به آن سو جابجا می کند. نام این جزیره شناور «چملی» است.
این مجموعه فرهنگی – تاریخی به مساحت ۱۲۴ هزار مترمربع که در ادوار مختلف محل سکونت مادها، اشکانیان، ساسانیان و مغولها بوده در استان آذربایجان غربی قرار دارد و به روایتی محل تولد زرتشت پیامبر است، تاریخ این مجموعه با تاریخ ایرانیان، ایتالیایی ها، یهود، مسیحیان و مغول ارتباط تنگاتنگی دارد.
قلعه تاریخی تخت سلیمان بازمانده از دوره ساسانیان با بخش‌های مختلفی همچون آتشکده آذر گشسب به عنوان یکی از مهمترین آتشکده های دوره ساسانی، آتشکده شاهی و جنگ آوران، ایوان خسرو، معبد آناهیتا، آتشگاه‌های کوچک و دروازه ها و دیوارهای مستحکمش از بناهای مهم تاریخی جهان به شمار می‌رود.
مجموعه باستانی تخت سلیمان قبل از اسلام به عنوان بزرگترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان به شمار می‌رفت اما در سال ۶۲۴ میلادی و در حمله هراکلیوس، امپراطور رومیان به ایران تخریب شد، بکارگیری سنگ‌های تراشدار و آجرهای بزرگ در ساخت این بنای تاریخی و واقع شدن دریاچه عجیب و همیشه جوشانی به عمق ۱۱۲ متر در وسط این مجموعه جلوه زیبا و خاصی به این مکان تاریخی بخشیده است.
این مکان تاریخی در زمان ایلخانیان و در دوره حکمرانی آقاخان در قرن هفتم هجری به عنوان تفرجگاه تابستانی مورد استفاده قرار گرفت، این حکمران مغول با احداث بناهای مختلفی همچون سالن شورا، ایوان شرقی و ساختمان‌های ۸ و ۱۲ ضلعی یکبار دیگر جان تازه‌ ای به مجموعه تاریخی تخت سلیمان تکاب بخشید.
بخش طبیعی مجموعه تخت سلیمان متشکل از یک کوه آهکی است که در قله آن، چشمه بسیار بزرگی (با دریاچه ای به قطر حدود ۱۰۰ متر) وجود دارد، کوه بلند زندان سلیمان نیز یکی از همین کوه های رسوبی است که در پنج کیلومتری تخت سلیمان هزاران سال پیش شکل گرفته است.
حوادث تاریخی ۳ هزار ساله تمدن بشر در تخت سلیمان
اولین گزارش مربوط به انداختن اشیاء قیمتی در دریاچه تخت سیلمان، به دوران کورش کبیر پادشاه هخامنشی باز می گردد. طبق این گزارش در سال ۵۴۷ قبل از میلاد، کورش پس از اینکه بر کروسوس پادشاه لیدیه پیروز شد، شاه شکست خورده را به ایران آورد و در مکانی به نام “بارن”، نزدیک همدان اقامت داد.
بعد از زوال حکومت ساسانی و پذیرش دین اسلام توسط ایرانیان، این مجموعه عظیم که در جنگ های ایران و روم در زمان خسرو پرویز به شدت آسیب دیده بود، دیگر رمق تجدید حیات نیافت، اما تا قرن ۴ هجری قمری تعداد اندکی از معتقدان آئین زرتشت در این محل اسکان داشته و آتشکده نیز در مقیاس کوچکتری مورد استفاده بوده، در زمان حکومت آقاخان مغول با انجام تعمیرات وسیع و چشمگیر و احداث بناهای جدید، از این مکان مدتی به عنوان پایتخت تابستانی و تفرجگاه استفاده می شود. بعدها محل مذکور توسط عامه مردم به صورت شهرکی کم اهمیت با مشاغل متنوع تا قرن ۱۱ هجری قمری ادامه حیات می دهد.
اگرچه گزارش هایی دال بر استفاده از این قلعه در دوره خلفای عباسی در دست است، لیکن تخت سلیمان در این زمان از اهمیت زیادی برخوردار نبوده. بعدها در دوره پادشاهی ایلخانان مغول در زمان “باقاخان”، دومین پادشاه این سلسله و برادرزاده هلاکوخان (۶۸۰تا ۶۶۳ ه. ق.)، قصر و عمارتی در کنار این دریاچه بنا گردید.
خوشبختانه امرای مغول آثار ساسانی را تخریب نکردند و ساختمان های خود را در کنار یا بر روی این آثار بنا نمودند. از همین رو در حال حاضر بخشی از آثار دوره ساسانی در زیر آثار دوره ایلخانی مدفون است. وجود یا عدم وجود چنین آثاری را می توان با حفر گمانه های آزمایشی معلوم کرد باید توجه داشت که عمق این گمانه ها دسته کم باید ۱۲ متر از سطح دریاچه باشد.
مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان در ۴۲ کیلومتری شمال شرقی شهرستان تکاب در استان آذربایجان غربی قرار دارد، قدمت این منطقه از لحاظ سکونتگاه انسانی به سه هزار سال پیش باز می گردد که برای ایجاد زیرساختهای رفاهی و مکانی مناسب برای علاقمندان به آثار تاریخی همه مسئولان تلاش و توجه ویژه داشته باشند.
منبع: مهر
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn