مردم منطقه آذربایجان خشک شدن دریاچه اورمیه را با پوست خود لمس می کنند
- توضیحات
- منتشر شده در شنبه, 02 اسفند 1393 18:01
آذوح: مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: مردم منطقه آذربایجان اکنون مشکل کاهش آب دریاچه اورمیه را با پوست خود لمس می کنند.
به گزارش دورنانیوز، درویش در نشست هم اندیشی دریاچه اورمیه در اداره منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی گفت: مردم آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و کردستان اکنون خشک شدن دریاچه اورمیه را با پوست خود لمس می کنند و نفس می کشند و نمایندگان مجلس نیز به وضوح متوجه این بحران هستند.
وی به اهمیت مشارکت مردم در احیای دریاچه اورمیه تاکید کرد و گفت: معضل دریاچه اورمیه ناشی از بی درایتی های انسان است و نباید انگشت اتهام را به سوی آسمان اشاره کنیم که علت اصلی خشکی ها عوامل طبیعی است.
درویش با بیان اینکه در حل بحران دریاچه اورمیه به جای اینکه روی راه حل متمرکز شویم، روی مشکل متمرکز شدیم گفت: باید تامین معیشتی مردم را سرمایه گذاری کشاورزی به سرمایه گذاری صنعتی در حوضه دریاچه اورمیه سوق دهیم.
وی با بیان اینکه باید بخشی از مسئولیت ها را به مردم واگذارد گفت: نباید از سرمایه اجتماعی غافل باشیم و دولت باید مشکلات کشور را شفاف با مردم مطرح کند.
مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست کشور افزود: چرا سازمان محیط زیست، نباید در تبریز فضایی برای فعالیت در اختیار تشکل های مردم نهاد قرار دهد.
درویش گفت: برای اینکه ثابت کنیم به استقلال تشکل های مردم نهادها احترام می گذاریم، نخستین بار در کشور مسئولیت صدور کارت همیاران محیط زیست را به ان جی او ها محول کردیم و اکنون در ۳۱ استان کشور برای آنها شبکه ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه آذربایجان دارای ظرفیت ویژه ترانزیتی است گفت: آذربایجان شرقی و غربی به علت مزیت ترانزیتی و هم مرزی با چند کشور می تواند از طریق جاذبه های گردشگری و جذب گردشگر اقتصاد منطقه را رونق بخشد و جایگزین صنایع برای کشاورزی این منطقه می تواند راه حل اساسی مقابله با خشکی دریاچه اورمیه باشد.
درویش به مشارکت مردم در حل معضلات زیست محیطی تاکید کرد و گفت: آموزش فرهنگ حفاظت محیط زیست باید در بین مردم ترویج یابد و این آموزش ها باید از بطن مدارس آغاز شود.
دبیر جمعیت رفتگران طبیعت آذربایجانشرقی: با نگرش سیاسی به دریاچه اورمیه نمیتوان کاری از پیش برد
عاطفه مجتهدی ظهر در این نشست، اظهار داشت: وقتی از معیشت جایگزین در حوضه دریاچه اورمیه صحبت میکنیم انتظار دارند کارگاههای صنایع دستی گلیم و جاجیم و… ایجاد شود در حالی که این موضوع خود دردسرهای بیشتری به دنبال دارد و در منطقهای که با بحران آب روبهرو است نمیتوان صنایع دستی راهاندازی کرد. وی با بیان اینکه با نگرش سیاسی به موضوع دریاچه اورمیه نمیتوان کاری از پیش برد، تصریح کرد: این موضوع هنوز در استان ما سیاسی است، با این نگرش ها نمی توان کار اجتماعی کرد. مجتهدی افزود: در چنین شرایطی متهم میشویم که چند ماه از آغاز فعالیت کمیته مردمی احیای دریاچه اورمیه سپری شده ولی هنوز کسی در این مورد کاری نکرده است. برای هر کار کوچکی در چرخه کاغذ بازی و کارهای اداری اسیر میشویم.
دبیر جمعیت رفتگران طبیعت آذربایجانشرقی ادامه داد: حتی در حضور آقای کلانتری نیز این موضوع را مطرح کردیم که در مورد نگرش ارگانها، باید اقدامی قانونی صورت گیرد. برای هر کار کوچکی در چرخه کاغذ بازی و کارهای اداری اسیر میشویم و این طولانی شدن پروسه موجب متلاشی شدن نیروی مردمی می شود.
وی همچنین به بحث جایگزینی و مهاجرت نیز اشاره کرده و گفت: باید برنامهریزی شود که مردم حوضه آبریز دریاچه این ۱۰ سال تا احیای دریاچه را چطور باید سپری کنند.
مجتهدی همچنین به ضعف در بخش رسانه و تبلیغات در خصوص موضوع دریاچه نیز اشاره کرده و اظهار داشت: صدا و سیما میگوید این مبلغ کفایت نمیکند و در چنین شرایطی خبررسانی تنها از طریق سایت استانداری انجام میشود در حالی که مگر این سایت چند نفر بازدید دارد؟ دبیر جمعیت رفتگران طبیعت آذربایجانشرقی ادامه داد: همچنین درخواست راهاندازی پایگاه خبری مستقل را مطرح کردیم که این موضوع هم با مخالفت رو به رو شد. وظایف محول شده برای کمیته مردمنهاد احیای دریاچه اورمیه خیلی کلی است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه وظایف محول شده برای کمیته مردم نهاد احیای دریاچه اورمیه خیلی کلی است، تصریح کرد: وقتی میخواهیم برای فعالیتها سرفصل تعریف کنیم و پیشنهاد ارائه دهیم، از تمام ارگان های دخیل به مشکل بر میخوریم.