افزایش سرطان و بیماریهای ریوی به دلیل خشک شدن دریاچه ارومیه
- توضیحات
- منتشر شده در دوشنبه, 12 مرداد 1394 20:31
آذوح: مسعود تجریشی، رئیس کارگروه علمی ستاد احیای دریاچه ارومیه میگوید افزایش سرطان و بیماریهای ریوی در جوامع محلی از پیامدهای خشک شدن دریاچه ارومیه است.
تجریشی، امروز دوشنبه ۱۲ مرداد به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) گفته که سال ۱۳۹۳ در جزیره اسلامی، یکی از جزایر دریاچه ارومیه، ۸۸ نفر مورد آزمایش قرار گرفتند که نتایج آن نشان داد ۱۸ نفر دارای بیماریهای ریوی هستند.
به گفته تجریشی، این بیماریها آثار و عوارض خشک شدن دریاچه است که در انتظار جوامع محلی است و به مرور خودش را نشان میدهد.
چند ماه پیش نیز علیرضا سیدقریشی، یک مقام سازمان محیط زیست آذربایجان غربی در مورد خشکشدن کامل دریاچه ارومیه و شکلگیری بیماریهای ریوی و نوظهور در منطقه هشدار داده بود.
سرمازدگی یکی دیگر از پیامدهایی است که تجریشی برای خشک شدن دریاچه ارومیه برشمرده و گفته: «دریاچه در هوای گرم و سرد منطقه تعادل ایجاد میکرد اما اکنون چون دریاچه خشک شده است دیگر منبعی وجود ندارد که انرژی سرد هوا را جذب کند بنابراین در زمستان هوا سردتر و تابستان هوا گرمتر شده است.»
به گفته او شور شدن خاکهای کشاورزی و گرد و غبار ناشی از بستر خشک دریاچه، «فاجعه» دیگری است که به تدریج در حال رخ دادن است که اگر در بدنه اجرایی منطقه و مردم آن حساسیت لازم ایجاد نشود، «آینده سیاهی در انتظار اهالی منطقه است.»
تجریشی میگوید: «در شهر تبریز حدود پنج میلیون نفر زندگی میکنند که در صورت خشک شدن دریاچه نیاز به جابهجایی دارند که همین جابهجا کردن چنین جمعیتی به هزاران میلیارد دلار هزینه نیاز دارد.»
رئیس کارگروه علمی ستاد احیای دریاچه ارومیه همچنین گفته در سال آبی جاری (ابتدای مهر تا آخر شهریور) ۱۳۵ میلیون مترمکعب آب از سدهای بالادستی وارد دریاچه ارومیه شده و تلاش میشود تا در بهمنماه سال جاری نیز آب بیشتری وارد بستر دریاچه شود.
بسیاری از منتقدان و کارشناسان بخش آب و محیط زیست نیز بیتوجهی دولت به مدیریت آب در استانهای شمال غربی ایران در طول چندین سال را دلیل اصلی بحران دریاچه ارومیه میدانند.
برداشت بیرویه آب از حوضههای آبریز دریاچه ارومیه و حفر چاه برای توسعه کشاورزی یکی از دلایل اصلی پایین رفتن سطح آب در این دریاچه است.
در صورت خشکی کامل دریاچه ارومیه، دستکم پنج میلیون نفر بهطور مستقیم تحت تأثیرات منفی آن قرار میگیرند، در حالی که جمعیتی که غیرمستقیم و در استانهای دیگر آسیب خواهند دید، بسیار بیشتر از این تعداد خواهد بود.
در حال حاضر روند خشک شدن دریاچه ارومیه شتاب بیشتری گرفته است، بهطوری که بیش از ۹۳درصد آب آن خشک شده و تنها هفت درصد از این تالاب بینالمللی باقی مانده است.