اطلاعیه ی مراسم بزرگداشت به مناسبت اولین سالگرد پرفسور هئیت در تهران
- توضیحات
- منتشر شده در چهارشنبه, 21 مرداد 1394 02:07
آذوح: مراسیم بزرگداشت دکتر هئیت در تهران با حضور فعالین ملی و اعضای هئییت تحریه مجله ی وارلیق برگزار خواهد شد.
به گزارش گوناز تی وی مراسم بزرگداشت اولین سالگرد دکتر هئییت راس ساعت: ۱۴ الی ۱۶ در روز پنجشنبه ۲۲ مرداد ماه به نشانی: تقاطع جلال آل احمد و کارگر شمالی، جنب بیمارستان شریعتی، مرکز جراحی قلب، طبقه ۱ – سالن آموزش برگزار خواهد شد.
همچنین به مناسبت اولین سالگرد دکتر هئیت که در میان فعالین ملی آزربایجان جنوبی به دده قورقود معروف و مشهور بود نگاهی گذرا به آثار و زندگی نامه ی ایشان میپردازیم
زندگی نامه:
دکتر هئیت در سال ۱۳۰۴ در تبریز به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه و دو سال اول رشته پزشکی را در ایران گذراند سپس به استانبول رفت و پس از اخذ دکترای پزشکی، دوره تخصصی جراحی را در استانبول و پاریس به پایان رساند و در سال ۱۳۳۱ به ایران بازگشت. در مدت ۴۸ سال طبابت و جراحی در تهران، به تدریس و تألیف کتابها و مقالات جراحی پرداخت و در فاصله سالهای ۵۵ – ۱۳۴۳، مجله دانش پزشکی را منتشر کرد. در این مجله بیش از پنجاه مقاله علمی به قلم او چاپ شدهاست. در کنار جراحی عمومی، جراحی قلب را آغاز کرد و در سال ۱۳۴۱ برای اولین بار در ایران موفق به انجام جراحی قلب باز شد. در سال ۱۳۴۷ اولین عمل پیوند کلیه را در تهران و اولین پیوند قلب سگها را در ایران با موفقیت انجام داد. او ابتدا روی سگها که تا آن زمان در ایران بی سابقه بود ماشین قلب و ریه مصنوعی را به کار گرفت و بعد از عمل جراحی روی ۲۵ سگ در بیمارستان شهربانی این ماشین را در جراحی قلب انسان با موفقیت به کار برد. از سال ۱۳۴۲ در انجمن بینالمللی جراحی و از سال ۱۳۶۲ به عضویت آکادمی جراحی پاریس انتخاب شد. تاکنون بیش از ۲۵ مقاله و سخنرانی از او در کنگرههای بینالمللی جراحی به زبانهای فرانسه، انگلیسی در مجلات معتبر پزشکی خارجی چاپ شدهاست.
مرحوم هئیت در کنار مطالعات و تألیفات پزشکی در تورک شناسی و فلسفه و اسلام شناسی نیز علیرغم عدم تحصیلات دانشگاهی در این رشتهها ،اهل نظر است. او بعد از انقلاب در ایران با همکاری چند نفر از دوستان صاحب قلم خود،مانند مرحوم علی کمالی از ساوه مجله وارلیق را به زبانهای تورکی و فارسی منتشر نموده و در زمینه تورکشناسی شخصأ بیش از صد مقاله در این مجله نوشتهاست.
آثار
از هفت جلد کتاب درباره ترک شناسی پنج جلد آن در باکو و یک جلد (نگاهی به تاریخ و فرهنگ ترکان) در آنکارا ازطرف وزارت فرهنگ به تورکی استانبولی به چاپ رسیدهاست. هئیت از طرف دانشگاههای استانبول، باکو و نخجوان عناوین دکترای افتخاری و پروفسـوری دریافت نمود..
سیری در تاریخ زبان و لهجههای ترکی. ۱۳۶۵
ترومبوز و قلبیت و درمان آن. ۱۳۳۵
نگاهی به تاریخ ادبیات آذربایجان. دوجلد
مقایسه اللغتین مقایسه فارسی و ترکی .۱۳۶۲
زبان وادبیات تورکی آزربایجان در قرن بیستم -گزارش به تورکی استانبولی در چهارمین کنگره بینالمللی تورکولوژی . استانبول ۱۳۶۴-
نگاهی به تاریخ و فرهنگ ترکان .۱۳۶۵
آزربایجان شفاهی خلق ادبیاتی .۱۳۶۷
ادبیات شوناسلیق .۱۳۷۴
خلاصه تاریخ فلسفه غرب
مدیر مسئول مجله وارلیق