معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا مذاکره می‌کنند

آذوح: قرار است روز پنج‌شنبه معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا در ژنو با حضور معاون کاترین اشتون درباره جزئیات اجرای توافق هسته‌ای مذاکره کنند.
ایران و آمریکا تایید کرده‌اند که عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران و وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا قرار است روز پنج‌شنبه ۹ ژانویه، ۱۹ دی ماه، در ژنو با حضور هلگا اشمیت، معاون کاترین اشتون، درباره اجرای توافق ژنو مذاکره کنند.
در همین حال دیپلمات‌های غربی می‌گویند فعالیت‌های تحقیقی درباره سانتریفوژهای جدید پیشرفته، یکی از موارد اختلاف نظر ایران و کشورهای ۱+۵ است.
خبرگزاری رویترز از قول دیپلمات‌ها گزارش داده که موضوع سانتریفوژهای جدید احتمالا از مواردی است که در مذاکرات روز پنج‌شنبه به بحث گذاشته می‌شوند.
هفته پیش آقای عراقچی به خبرگزاری رسمی ایران گفته بود چند مورد اختلاف نظر در باره توافقنامه ژنو باقی مانده که "باید در سطوح سیاسی بررسی شود."
دو هفته پیش علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، کلیک خبر داده بود که نسل جدید سانتریفوژها در حال ساخت است اما تا قبل از اینکه به تولید انبوه برسند باید تمام تست‌ها را روی آنها انجام داد.
او پیش‌تر هم اعلام کرده بود که ایران اطلاعات نسل جدید سانتریفوژهایش را در اختیار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار داده است.
موافقنامه جامع پادمان (NPT)، که ایران بر اساس آن اطلاعات نسل جدید سانتریفوژهایش را در اختیار آژانس قرار داده، بخشی از مقررات نظارتی این سازمان است.
ایران در حالی اطلاعات تازه درباره نسل جدید سانتریفوژهایش را در اختیار آژانس قرار داده که دو بازرس این نهاد به دعوت ایران برای بازدید از تاسیسات اتمی اراک وارد این کشور شده‌ بودند.
سانتریفوژ چیست؟
یکی از روش‌های معمول غنی سازی استفاده از دستگاه‌های سانتریفوژ گاز است. سانتریفوژ از اتاقکی سیلندری شکل تشکیل شده که با سرعت بسیار زیاد حول محور خود می چرخد.
    برای مطالعه کامل متن کلیک کنید
ایران می‌گوید دو مرکز غنی‌سازی اورانیوم یکی در فردو و یکی در نطنز دارد.
اسرائیل و غرب، درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران بدگمان هستند و درباره ابعاد نظامی احتمالی آن ابراز نگرانی کرده‌اند.
ایران همواره این اتهام را رد کرده و گفته که صرفا در پی تولید برق و دیگر استفاده‌های صلح‌آمیز است.
وضعیت سانتریفوژها در توافق ژنو
دیپلمات‌های غربی به رویترز گفته‌اند طبق توافق ژنو، ایران اجازه دارد به فعالیت‌های تحقیق و توسعه بپردازد ولی همچنین از نصب سانتریفوژهای جدید منع شده است؛ مگر برای جایگزین یا تعمیر کردن سانتریفوژهای فرسوده.
رویترز در عین حال از قول یک مقام دولتی ارشد در ایران نقل‌قول کرده است که تهران باید مطمئن شود به حقش برای تحقیق و توسعه احترام گذاشته می‌شود.
توافق ژنو که برای آن عنوان "برنامه اقدام مشترک" انتخاب شده، در پی مذاکرات ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه، فرانسه و آلمان در ۳ آذر (۲۴ نوامبر) به دست آمد.
براساس متنی از این توافق که در رسانه‌ها منتشر شده، قرار شده ایران به مدت شش ماه بعضی از برنامه‌های اتمی خود را محدود و امکان بازرسی گسترده‌تر را فراهم کند و طرف مقابل نیز از وضع تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی خودداری ورزد و از فشار تحریم‌ها در بعضی زمینه‌ها بکاهد.
انتظار دو طرف این بوده که طی این شش ماه، شرایط برای دستیابی به توافق بر سر حل و فصل دایمی پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی فراهم شود به نحوی که گروه ۱+۵ در مورد صلح‌آمیز‌بودن فعالیت‌های اتمی ایران اطمینان حاصل کند و اقدامات لازم را برای لغو تحریم‌های بین‌المللی و یک‌جانبه به اجرا گذارد.
تعیین جزئیات این توافق و نحوه اجرا شدن آن به عهده گروه کارشناسان قرار گرفت.
در هفته‌های گذشته مذاکرات فنی در این باره در جریان بوده است.
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn