«توافق ایران و آمریکا بر سر نخست وزیری عبادی در عراق پس از سه جلسه مذاکره»
- توضیحات
- منتشر شده در پنج شنبه, 23 مرداد 1393 14:01
آذوح: گزارش ها حاکی از آن است که جمهوری اسلامی ایران و آمریکا درباره این که در وضعیت کنونی چه کسی مناسب نخست وزیری در عراق است، با یکدیگر مذاکره کردند و در نهایت بر سر حیدر العبادی، به توافق رسیدند.
حیدر العبادی روز دوشنبه 11 اوت از سوی محمد فواد معصوم رئیس جمهوری عراق، مامور تشکیل دولت این کشور شد. این در حالی است که نوری مالکی همچنان نخست وزیری را حق خود می داند و می گوید انتخاب حیدر العبادی نقض قانون اساسی است.
آمریکا از ابتدا از نخست وزیری عبادی استقبال کرد. جمهوری اسلامی ایران با یک روز تاخیر موضع خود را اعلام کرد. علی شمخانی نماینده آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران در شورای عالی امنیت ملی این کشور، روند انتخاب آقای عبادی را قانونی دانست و از آن استقبال کرد. آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران هم روز چهارشنبه ابراز امیدواری کرد که انتخاب حیدر العبادی به نخست وزیری عراق به حل بحران این کشور، تشکیل دولت جدید و دادن عبرت به کسانی بینجامد که سعی در فتنه سازی در این کشور دارند.
این یکی از توافق های نادر میان ایران و آمریکا در مسائل منطقه ای است.
یک مسئول بلندپایه ایرانی که خواسته نامش فاش نشود، در این باره به خبرگزاری رویترز گفت که ایران و آمریکا بر سر شخصی که می تواند با نخست وزیری در عراق، این کشور را از بحران های کنونی اش خارج کند، گفت و گو کردند.
علاوه بر بحران های سیاسی، عراق اکنون با حمله بی سابقه شبه نظامیان تندرو روبرو است. گروه دولت اسلامی موسوم به داعش ماه ژوئیه گذشته در حملاتی ناگهانی، مناطق وسیعی از شمال عراق را تصرف کرد. این گروه در مناطق تحت تصرف خود در عراق و سوریه، برپایی خلافت اسلامی اعلام کرده است.
این مسئول ایرانی گفته است: «ایرانی ها و آمریکایی ها درباره نامزدهای احتمالی جانشینی مالکی دستکم 3 جلسه مذاکره کردند و بر سر عبادی به توافق رسیدند.»
او افزود: «عبادی شیعه است و با توجه به حساسیت وضعیت در عراق و نیاز مبرم برای تشکیل جبهه سیاسی واحد، ایران موافقت کرد تا گروه های شیعه را به حمایت از او متقاعد کند. در این تلاش ها شماری از روحانیون نجف شرکت کردند که در بسیج کردن حمایت ها از عبادی، نقش ایفا کردند.»
البته یک مسئول آمریکایی هر گونه تلاش واشنگتن برای رساندن عبادی به قدرت را رد کرد و گفت نام او از سوی کانال های سیاسی عراقی مطرح شد.
این مسئول که او نیز خواسته نامش فاش نشود گفته است: «ما این روند را پیش نمی بریم. سعودی ها نیز به ما گفتند چنانچه عراق خود نمی خواهد برای خود کاری کند، آن ها برای عراق نمی کنند. صبر آن ها از مالکی لبریز شده بود.»
یک مسئول ایرانی دیگر که در گزارش رویترز او نیز بلندپایه توصیف شده، گفته است که آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران پس از گفت و گوهای طولانی با هفت تن از مشاوران خود، با نخست وزیری عبادی در عراق موافقت کرد.
این مسئول گفته است: «در حال حاضر عبادی بهترین گزینه است و با احزاب شیعه مختلف در عراق در این باره گفت و گو کردیم و امیدواریم موفق باشد.»
او افزوده است: «آیت الله علی سیستانی چند هفته پیش با آیت الله خامنه ای تماس گرفت تا راه را برای انتخاب نخست وزیر جدید هموار کند.»
او ادامه داده است: «آیت الله سیستانی از ایران خواسته است اراده ملت عراق را در اختیار رهبری برای خود بپذیرد و ایرانی ها هم موافقت کردند.»
آیت الله سیستانی مرجع عالی شیعیان عراق که ترجیح می دهد در پشت پرده سیاست عراق نقش ایفا کند، به شکلی صریح از عراقی ها خواست علیه گروه داعش، دست به اسلحه ببرند.
در خطبه های نماز جمعه، سیستانی بارها از زبان دستیارانش از سیاستمداران عراق خواست تا بر ادامه حضور در پست های خود اصرار نکنند؛ سخنانی که اشاره روشن به نوری مالکی به شمار آمد.
همچنین با تلاش هایی در پشت پرده، آیت الله سیستانی از نفوذ خود استفاده کرد تا سیاستمداران شیعه را به کنار گذاشتن مالکی متقاعد کند. در نهایت هم نپذیرفتن درخواست پیشوای میلیون ها شیعی دیگر قابل قبول نبود.
برخی اعضای ائتلاف ملی عراق که از گروه های شیعه تشکیل شده است گفته اند که سه هفته پیش این ائتلاف نمایندگانی از سوی خود برای گفت و گو، نزد آیت الله سیستانی فرستاد تا نظر او را درباره تحولات عراق و نخست وزیر جویا شوند.
یک سیاستمدار شیعه عراقی گفته است: «مساله برای ما آسان نبود. تحت فشار سازمان دینی قرار گرفتیم و دیگر مساله از حدود سیاست تجاوز کرد و به تکلیف شرعی تبدیل شد. از این رو مکلف به حمایت از عبادی شدیم.»
در نهایت موضع صریح آیت الله سیستانی به علاوه گرداب فشارها که پیشروی های گروه داعش یکی از آن ها است، شش تن از رهبران ائتلاف ملی را بر آن داشت تا تشکیل جلسه داده و به صورت رسمی با نامزدی عبادی برای پست نخست وزیری موافقت کنند. آن ها این موافقت خود را صورتجلسه کرده و در اختیار فواد معصوم رئیس جمهوری عراق قرار دادند.