آیا «ابوبکر بغدادی» دیگر قادر به نظارت روزانه بر داعش نیست؟
- توضیحات
- منتشر شده در پنج شنبه, 03 ارديبهشت 1394 23:40
آذوح: منابع آگاه میگویند ابوبکر بغدادی در پی جراحتی که از زمان حمله ماه مارس نیروهای ائتلاف متحمل شد، دیگر قادر به کنترل روزانه امور گروه دولت اسلامی(داعش) نیست.
گاردین در گزارشی اختصاصی به نقل از منابع آگاه نوشت که ابوبکر بغدادی رهبر گروه دولت اسلامی در ماه مارس ۲۰۱۴، در حمله هوایی ائتلاف ضد داعش در غرب عراق بهطور جدی زخمی شده است.
بنابر این گزارش، این جراحات در ابتدا تهدیدی جدی برای حیات او بود، اما او به مرور بهبود یافت. هرچند به طور کلی او دیگر قادر به نظارت روزانه بر امور گروه دولت اسلامی نیست.
در آن زمان شدت جراحات بغدادی تا حدی بود که رهبران داعش معتقد بودند او زنده نخواهد ماند. این امر منجر شد تا آنها در جلساتی اضطراری برای معرفی رهبری جدید برنامهریزی کنند.
دو مقام رسمی – یک دیپلمات غربی و یک مشاور دولت عراق – به طور جداگانه تأیید کردند که نیروهای ائتلاف در حمله هوایی ۱۸ مارس، در منطقه نینوا نزدیک مرز سوریه یک کاروان شامل سه خودرو را هدف قرار دادند.
این حمله که رهبران محلی داعش را هدف قرار داده بود منجر به کشتهشدن سه تن از آنها شد. با این حال، در آن زمان مقامات از حضور ابوبکر بغدادی در یکی از این خودروها بیاطلاع بودند.
حشام الهاشمی، یک مقام رسمی عراق که درباره گروه داعش به دولت بغداد مشاوره میدهد به روزنامه گاردین گفت: «بله! او ۱۸ مارس در الباج نزدیک روستای ام الرأس، با گروهی از همراهانش مجروح شد.»
این در حالی است که یک سخنگوی پنتاگون گفته آمریکا شواهدی برای تأیید این گزارش ندارد.
بنابر این گزارش، «الباج» در دویست مایلی غرب موصل، سنگر اصلی داعش، قرار دارد. جایی که ابوبکر بغدادی فکر میکرد از دسترس آمریکاییها خارج است و او میتواند مدت زیادی را در آنجا بگذراند. الباج یک منطقه قبیلهای سنی است که چه در دوران صدام و چه پس از ورود نیروهایی آمریکایی از سال ۲۰۰۳ توجه چندانی را به خود جلب نکرده بود.
با این حال اکنون، نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا و همچنین نیروهای دولتی عراق و شبهنظامیان شیعه پیش از عملیات بازپسگیری موصل بهطور ویژهای بر این مناطق تمرکز کردهاند.
از اواخر ماه ژوئن، داعش بخش عمدهای از زمینهای تحت تصرف خود در سوریه و عراق را از دست داده است.
پس از تصرف بخشهای عمده و قابل توجهی از عراق و سوریه در ماه ژو ئن سال گذشته و تهدید اربیل و بغداد توسط داعش، این گروه اخیرا بخشهای قابل توجهی از تصرفات خود را پس از آزاد سازی تکریت در ماه گذشته از دست داد، یعنی در حدود ۷هزار کیلومتر مربع در مرکز عراق.
نیروهای کرد نیز در ماه ژانویه مدعی شدند که نیروهای داعش را ۲۰ هزار کیلومتر مربع از شمال عراق عقب راندهاند. به نظر میرسد تمام این مناطق آزاد شده تمرینی بودند برای آزادسازی موصل که در کنترل کامل داعش است. علاوه بر موصل بخشهای زیادی از استان انبار و تقریباً تمام شرق سوریه در کنترل داعش است.
همچنین تقریباً کل مرز دو کشور به رغم حملات هوایی فراوان علیه داعش در اختیار دولت اسلامی قرار دارد. اخیراً ابوبکر بغدادی محل خلافت خود را از شرق شهر حلب در سوریه تا مرکز عراق اعلام کرده است.
پس از زخمی شدن بغدادی، منابع نزدیک به این سازمان خبر دادند که تصمیمگیریهای عمده این گروه به دست شورای نظامی داعش است.
انتشار این اخبار در حالی است که در ماههای اخیر هواپیماههای ائتلاف توانستهاند به طور مؤثری رهبران داعش را هدف قرار دهند. از جمله ابومسلم ترکمانی رئیس عملیاتهای شبهنظامیان داعش در عراق که چندی پیش در ماه دسامبر کشته شد.
در این صورت اگر مرگ عزت ابراهیم الدوری، معاون اول وقت در دوران صدام حسین و رهبر کنونی حزب بعث شاخه عراق تأیید شود، داعش بسیار از راهبران اصلی خود را از دست داده است.
پس از سقوط بغداد، الدوری بهشکل مخفی به نیروهای ضدآمریکایی پیوست و رهبر حزب بعث شد.
مقامات عراقی او را «مغز متفکر گروه دولت اسلامی (داعش) در عراق» میدانند. او با گروه «ارتش نقشبندی»، از گروههای شورشی فعال برای مقاومت علیه نیروهای خارجی نیز ارتباط داشت و از چند سال پیش به القاعده عراق پیوسته بود.
ابوبکر بغدادی کیست؟
ابراهیم عواد ابراهیم البدری الحسینی السامرایی معروف به ابوبکر بغدادی متولد ۱۹۷۱و اهل سامرای عراق است. او تحصیلات خود را در مقطع دکترای مطالعات اسلامی در دانشگاه بغداد به پایان رسانده و چند سالی نیز معلم بوده است.
بسیاری از اهالی قبیلهاش در دیاله و سامرا به تأثیر فراوان او بر اطرافیانش اشاره کردند و او را شخصیتی کاریزماتیک دانستهاند.
آن گونه که از شواهد برمیآید، بغدادی در اوایل دهه ۱۹۹۰ به همراه ابومصعب الزرقاوی (بنیانگذار القاعده عراق درسال۲۰۰۳)، به افغانستان رفته و با طالبان افغانستان به همکاری پرداخته بود. بغدادی از سال ۲۰۰۳ به عضویت القاعده عراق درآمد.
در سال ۲۰۰۵ پس ازحمله آمریکا به عراق و تخریب خانهای در بغداد به ضرب موشک، مقامات امریکایی اعلام کردند او کشته شده است. بااین حال او یک هفته بعد اعلام کرد که زنده است.
بغدادی در سال ۲۰۰۵ توسط نیروهای آمریکایی دستگیر شد و به مدت ۴ سال در اردوگاه بوکا واقع در جنوب عراق در بازداشت به سر برد. ابوبکر بغدادی پس از آزادی از زندان در سال ۲۰۰۹ به شورای مجاهدین در عراق پیوست.
به دنبال حمله آمریکا در ۲ می ۲۰۱۱ در پاکستان که منجر به کشتهشدن رهبر القاعده، اسامه بن لادن شد، ابوبکر بغدادی بیانیهای منتشر کرد و در آن بن لادن را ستایش کرد. رهبر فعلی داعش در آن بیانیه تهدید کرد که مرگ او را تلافی خواهد کرد.
به دنبال همین تحولات نطفه داعش بسته شد. اولین ظهور جدی داعش با طغیان شاخه عراقی آن به رهبری «ابوبکر بغدادی» بر دستورات ایمن ظواهری خلیفه فعلی القاعده نمایان شد.
بعدها عنوان شد که یکی از موارد اختلاف این دو رهبر جهادی، انتقاد بغدادی به عدم مبارزه جدی القاعده با ایران شیعی است.
شاید همین تفکر بود که باعث شد نخستین عملیاتهای گروه ابوبکر بغدادی در عراق بیشتر مناطق شیعهنشین را هدف بگیرد.
داعش معتقد است باید جلوی «طرح بازگشت صفویه به عراق» ایستادگی کرد.
بسیاری ظهور داعش را، تولد نسل سوم القاعده میدانند. نسلی که به دنبال کشته شدن ابومصعب زرقاوی، رهبر شاخه عراق القاعده در ژوئن ۲۰۰۶ پیریزی شد و اکنون با عنوان دولت اسلامی شناخته میشود.
بهطور کلی شاخههای القاعده در کشورهای مختلف از ابتکار عمل برخوردارند. القاعده اگرچه سازمانی بسته تلقی میشود اما شکل سازماندهی آنها به صورت شبکهای است. ابوبکر بغدادی نیز در ابتدا یکی از مسئولیت عضوگیری برای القاعده را به عهده داشت.
در دوره ابوبکر بغدادی داعش توسعه قابل توجهی پیدا کرد و با پیوستن تعدادی از ژنرالهای سابق ارتش صدام حسین، مانند محمد ندا جبوری معروف به راعی و سمیر عبد محمد معروف به حجی بکر، تشکیلات نظامی داعش ستونهای محکمی یافت.
ابوبکر البغدادی ملقب به شیخ نامرئی اکنون «خلیفه ابراهیم» خوانده میشود.
نزدیک به یک سال پیش ویدئویی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که در آن ابوبکر بغدادی ذر مسجد جامع موصل اعلام کرد، جهان اسلام تحت رهبری او به شأن و قدرت و حق رهبری دست خواهد یافت.
به عقیده برخی از تحلیلگران، داعش برخلاف سنت القاعده فعالیت گستردهای را نیز در رسانهها آغاز کرده است.