رانت‌خواران تحریم، مافیای اقتصادی در خدمت نیروی انتظامی- رضا حقیقت نژاد

وقتی ۱۵ دی ماه امسال سردار اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی نامه حسن روحانی به معاون اولش برای برخورد با ویژه خواران اقتصادی را «دستوری مبارک» توصیف کرد که «اراده برخورد با مفاسد اقتصادی» را نشان می‌دهد، کمتر کسی فکر می‌کرد نیروی انتظامی از جمله «ویژه خواران دوران تحریم» بوده و به تعبیر احمدی مقدم، نامش در کنار «مفسدان اقتصادی» قرار گیرد.
بدهی نیروی انتظامی به وزارت نفت بیش از ۱۸۵ میلیون دلار اعلام شده است. یک شرکت وابسته به نیروی انتظامی در سال ۹۱، یک میلیون و ششصد هزار بشکه نفت خام با تضمین فرمانده نیروی انتظامی به عنوان ذیحساب این نهاد دریافت کرده و فروخته ولی به بهانه عدم پرداخت اعتبارات نیروی انتظامی توسط دولت، حاضر به بازگرداندن پول نفت نشده است. فرمانده نیروی انتظامی می‌گوید این کار با پیشنهاد احمدی‌نژاد اجرایی شده است. نیروی انتظامی محموله‌های نفتی دیگری هم خرید و فروش کرده است، از جمله در شرق آسیا، جایی که بابک زنجانی هم فعال بوده است.
افشای این بدهی اگرچه با بازتاب رسانه‌ای بالایی مواجه شده ولی اندکی تامل در فعالیت‌های اقتصادی نیروی انتظامی نشان می‌دهد که قراردادهای نفتی تنها یک دالان از هزار دالان اقتصادی است که در این نهاد به ویژه از دوران مسئولیت اسماعیل احمدی مقدم بنا شده است. او مهرماه امسال در برنامه تلویزیونی پایش با دفاع از فعالیت‌های اقتصادی نیروی انتظامی گفت: «در فعالیت‌های اقتصادی نیز هر کجا دولت امکان ورود ندارد ما وارد می‌شویم. پلیس به هیچ وجه در سفته بازی، سوداگری یا خرید و فروش ارز و دلار وارد نمی‌شود.» سخنان احمدی مقدم مانند استدلال‌های فرمانده سپاه درباره فعالیت اقتصادی این نهاد نظامی هست، همچنانکه مهم‌ترین بازوی اقتصادی این نهاد نیز مانند بنیاد تعاون سپاه عمل می‌کند: «بنیاد تعاون ناجا». به گفته فرمانده نیروی انتظامی در بنیاد تعاون، ۵۰ هزار نفر کار می‌کنند. دیگر بازوی اقتصادی این نهاد، بانک قوامین است.
این بنیاد سال ۷۲ به ثبت رسیده و حیات و مماتش در اختیار رهبر ایران است. سرمایه اولیه بنیاد با هدیه یک میلیون تومانی خامنه‌ای تامین شده، اعضای هیات امنا عبارتند از فرمانده نیروی انتظامی، رئیس سازمان عقیدتی سیاسی ناجا، فرمانده حفاظت اطلاعات ناجا، معاون هماهنگ کننده ناجا، نماینده رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و نماینده وزیر کشور. به جز نماینده دولت، ۵ نفر دیگر منصوب یا معتمد رهبر ایران هستند. بر اساس ماده ۱۰ اساسنامه، خط مشی و سیاست‌های بنیاد، تاسیس شعبه در خارج از کشور و تعطیل و انحلال توسط هیات امنا توسط هیات امنا به رهبر ایران پیشنهاد و با موافقت وی اجرایی می‌شود. بر اساس ماده ۱۱، یک نسخه از صورتجلسه همه جلسات هیات امنا به خامنه‌ای ارایه می‌شود و در ماده ۲۰ تاکید شده که گزارش سالیانه بازرسان مالی هم باید به رهبر ایران ارایه شود. نکته تکمیلی اینکه بر اساس ماده ۲۳ اساس‌نامه مذکور، تمامی سرمایه و دارایی‌های بنیاد متعلق به رهبر ایران بوده و در صورت انحلال بنیاد، پس از تصفیه، تمامی مایملک و دارایی‌های آن در اختیار آقای خامنه‌ای قرار خواهد گرفت.
بنیاد تعاون نیروی انتظامی با انبوه شرکت‌های زیرمجموعه‌اش، تقریبا هر جا که بوی پول به مشام برسد، حضور دارد، از فروش نفت تا تولید تشک، از خرید و فروش در شمال تا ساخت مجتمع تفریحی در کیش، از صدور پلاک تا مشاور حقوقی. بنیاد در همه شهرهای ایران دفتر دارد و هر کدام از شرکت‌های عظیم زیر مجموعه‌اش، اقدام به تاسیس زیرشاخه‌های تولیدی، دلالی و تجاری استانی کرده‌اند.
عظیم‌ترین فعالیت‌های این بنیاد در حوزه مسکن بوده است. در این حوزه هم مانند بخش نفت، نیروی انتظامی از ویژه خواری بی‌بهره نبوده است. آن‌ها در جریان بلندپروازی‌های دولت احمدی‌نژاد در پروژه مسکن مهر، موفق شدند با امضای تفاهم نامه‌ای با وزارت مسکن، نزدیک به ۴۹ هزار واحد مسکونی موجود در بنیاد را تبدیل به مسکن مهر کنند. این تبدیل وضعیت در گام اول سبب شد که آن‌ها بتوانند از وام‌های کم بهره دولتی ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومانی برای هر مسکن استفاده کنند، این یعنی دریافت حداقل ۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ تومان وام کم بهره. چنین فرصت‌هایی سبب شده که بخش عمران و مسکن بنیاد اقدام به تشکیل شرکت هولدینگ عمران و مسکن بنیاد تعاون ناجا کند. سیاست‌های این هولدینگ توسط قرارگاه مسکن ناجا تنظیم می‌شود، چیزی مانند قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه. یکی از شرکت‌های زیرمجموعه این هولدینگ، شرکت سازه پایدار قرن است. این شرکت خود ۴۶ شرکت زیرمجموعه در سراسر ایران دارد و تاکنون ۷۱ مجموعه مسکونی بزرگ از گران‌ترین مناطق تهران تا سواحل مرجانی کیش تاسیس کرده است. این شرکت همچنین ۸ مجموعه بزرگ تجاری و اداری در حال ساخت دارد. هشت یهشت، پروژه‌ای تجاری در غرب تبریز یکی از این پروژه هاست، پروژه‌ای که ساخت و سازش توام با تخلف زیادی همراه بود و اعتراض شورای شهر را برانگیخت ولی سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیارد تومانی بنیاد تعاون در زمینی به مساحت ۱۵۶ هزار مترمربع آنقدر وسوسه انگیز هست که این مخالفت‌ها به جایی نرسد.
علاوه بر این بنیاد از سال ۸۸ به حوزه سرمایه گذاری‌های کلان هم وارد شده است. موسسه سرمایه گذاری مهرگان مسئولیت این بخش را بر عهده دارد. شرکت ناجی غرب از زیرمجموعه‌های این موسسه اسفند ۸۸ موفق به خرید ۴۹ درصد از سهام شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی ایران به ارزش بیش از ۱۴۰ میلیارد تومان شد. شرکت‌های زیرمجموعه مهرگان، اکنون پای ثابت بسیاری از مزایده‌ها و مناقصه‌ها هستند، در کنار بنیاد تعاون سپاه، بی‌توجه به قدرت و حضور بخش خصوصی.
دامنه سرمایه گذاری‌های بنیاد تعاون در سال‌های اخیر متوجه حوزه‌های پولساز مانند فولاد، معدن و کشاورزی هم شده است. در یکی از مهم‌ترین قرارداد‌ها، شرکت قدر یکی از زیرمجموعه‌های این بنیاد با تعهد ایجاد ۵ هزار شغل، قرارادادهای کلانی در زمینه معدن، شهرک کشاورزی، تاسیس سیستم‌های فاضلاب و احداث کارخانه کنستانتره، گندله سازی و فولاد در کرمان منعقد کرد و به کنسرسیوم انتقال آب خلیج فارس به این استان پیوست.
از دیگر زیرمجموعه‌های بنیاد تعاون ناجا می‌توان به شرکت پژوهش و توسعه ناجی اشاره کرد که در اجرا و پیاده کردن طرح سامانه هوشمند سوخت نقش مهمی داشت. در جریان این پروژه کارت سوخت برای ١۵میلیون خودرو و ۶میلیون موتورسیکلت تولید شده است. دفا‌تر پلیس +١٠، یکی از زیرمجموعه‌های این شرکت در حوزه خدمات‌رسانی محسوب می‌شود. البته فهرست شرکت‌های زیرمجموعه و حوزه فعالیت‌ها آن‌ها طویل‌تر از این حرف هاست. شرکت ناجی پوشش در سیستان بلوچستان، کارخانه بافت دارد و کشتارگاه، شرکت مهندسی عمران و تولیدی نیرو در فعالیت‌های نیروگاهی پولسازی می‌کند، همانند موسسه‌هایی چون شرکت چاپ و انتشارات راه فردا، کانون بازنشستگان ناجا، شرکت انبوه سازان سبز اندیشان، خدمات علمی وآموزشی ناجی، موسسه بیمه امید، شرکت ناجی هنر، موسسه رهگشا (خدمات راهنمایی و رانندگی از جمله تعویض پلاک وسایط نقلیه)، ناجی سفر، عدالت خواهان یاس (حقوقی). در کنار این شرکت‌ها دفتر توسعه مساجد نیز نقش پسر خوب خانه را بازی می‌کند و به فعالیت‌های خیریه مذهبی مانند ساخت ۱۰ مسجد در سراسر ایران مشغول است.
با وجود چنین شبکه عظیمی که در این گزارش، کمتر از ۱۰ درصد آن مورد اشاره یا واکاوی قرار گرفت، آن‌ها کماکان در جستجو بازارهای تازه برای سرمایه گذاری هستند. در اندیشه تولید ۱۰۰ هزار مسکن در آینده هستند، طرح‌های تازه در زمینه بیوتکنولوژی تعریف کرده‌اند، به حوزه سنگ‌های قیمتی وارد شده‌اند و از چپ و راست دعوتنامه دریافت می‌کنند، چرا که به تعبیر رحیمیان، تولیت مسجد جمکران که از بنیاد تعاون ناجا برای سرمایه گذاری در طرح حرم تا حرم دعوت کرده، باید «بیشترین سهم این طرح‌ها از آن این نیرو باشد تا جنبه فرهنگی آن به دست افراد ناباب نیافتد.» با چنین نگرشی از سوی وابستگان رهبر ایران، جای پای نهادهایی چون بنیاد تعاون نیروی ناجا در اقتصاد ایران کماکان سفت است، همانند برادر دوقلویش یعنی شبکه مالی عظیم قوامین و یا دیگر اعضای خانواده بزرگ مالی وابسته به آقای خامنه‌ای، از قدیمی ترهایی چون ستاد فرمان اجرایی امام، آستان قدس رضوی و کمیته امداد گرفته تا نهادهای اقتصادی وابسته به سپاه.
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn