آیا مهاجرت از شهرستان اهر متوقف و معکوس شده است؟! ــ جعفر خضوعی

سرشماری رسمی سال ۱۳۸۵ نشان می‌داد که نرخ بیکاری شهرستانه اهر ۲۳ درصد است. این را نماینده سابق اهر و هریس در مجلس به زلزله ۲۳ ریشتری مانند کرد و مدام در نطق هایش بر آن تأکید کرد. چیزی که اما استاندار وقت آن را خطای آماری خواند و رفت.
آخرین روز بهمن ماه سال جاری، اهر میزبان استاندار جدید بود. جبارزاده برای افتتاح فاز نخست مجتمع تولیدی و خدماتی عزال ارسباران آمده بود که البته همانجا فرماندار شهرستان اهر در دولت تدبیر و امید را هم معرفی کرد (!!). جعفر خضوعیدر این آیین و از سوی سخنرانان نکاتی در خصوص وضعیت شهرستان اهر بیان شد که نقد همۀ آن ها مجال دیگری می خواهد. در این مجال تنها به یک گزاره از سخنان فرماندار شهرستان اهر می پردازم. رضا صدیقی گفت: « مهاجرت در شهرستان اهر متوقف و معکوس شده است».
استاندار آزربایجان‌شرقی در دولت احمدی نژاد، تیرماه امسال از « افزایش ۳۰ درصدی سکونت در روستاهای منطقه زلزله زده ارسباران» خبر داد. پنجم مردادماه نیز مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرگزاری فارس، از؛ « افزایش ۴۰ درصدی جمعیت در منطقه زلزله زده ارسباران» خبر داد. قربان محمدی گفت: « در مقایسه سرشماری صورت گرفته در سال ۹۰ جمعیت این مناطق افزایش ۴۰ درصدی را نشان می‌دهد».
آنها سعی تمام داشتند که تا سالگرد زلزله پایان بازسازی را اعلام نمایند که البته نمی توانستند و نشد. جالب این که مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان هفدهم آذرماه امسال در گفتگو با خبرگزاری مهر، گفت: « طبق آمارها جمعیت روستانشین در مناطق زلزله زده ارسباران افزایش نیافته، بلکه آمار مسکن روستایی در این مناطق افزایش یافته است».
در سرشماری سال ۱۳۹۰ که دولت احمدی نژاد بدعت آورد و با طی فاصله پنج سال ( از سرشماری ۱۳۸۵) سرشماری کرد، منطقه ارسباران باز کاهش جمعیت نشان داد. تنها شهرستان اهر در این منطقه افزایش جمعیت ۵۸۱ نفری نشان داد. پیش از آن در فاصله سرشماری سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۵ جمعیت شهرستان اهر ۲۷۰۰ نفر افزایش نشان داد.
حال فرماندار شهرستان اهر لابد بر اساس نتایج سرشماری سال ۱۳۹۰ و افزایش ۵۸۱ نفر بر جمعیت این شهرستان به این نتیجه رسیده است که مهاجرت در اهر متوقف و حتی معکوس شده است.  جالب این که رضا صدیقی مردادماه سال ۱۳۹۰ نیز گفته بود؛ « با حمایت های دولتی شاهد مهاجرت معکوس اهری های مقیم تهران و مرکز استان به شهرستان اهر و روستاهای اطراف آن هستیم».
در فاصله ده ساله ۷۵ تا ۸۵ جمعیت ۱۵۰ هزار نفری شهرستان اهر حداقل با نرخ رشد طبیعی ۱ درصد باید ۱۵ هزار نفر به جمعیت این شهرستان افزوده می شد و نه ۲۷۰۰ نفر. در فاصله سال ۸۵ تا ۹۰ نیز حتی با نرخ رشد ۱ درصد باید جمعیت شهرستان اهر ۷ هزار نفر افزایش جمعیت نشان می داد و نه ۵۸۱ نفر. ضمن این که وقتی در فاصله ی ۱۰ ساله ( ۷۵ تا ۸۵) ۲۷۰۰ نفر افزایش یافته و در فاصله ی ۵ ساله ( ۸۵ تا ۹۰ ) تنها ۵۸۱ نفر ( و نه ۱۳۵۰ نفر ) این امر نشان می دهد که از قضا در پنج سال اخیر مهاجرت از این شهرستان بیشتر هم شده است.
نرخ بالای مهاجرت در شهرستان اهر چنان است که این شهرستان به عنوان مهاجرفرست ترین شهرستان استان حتی وارد کتاب درسی هم شده است و معلوم نیست انکار این همه واقعیت از سوی فرماندار محترم اهر به چه دلیل صورت گرفته است. چنانکه می گوید؛ « مهاجرت از شهرستان اهر متوقف و حتی معکوس شده است». شاید مدارکی هست که همه خوشحال می شویم آن ها را مطالعه کنیم و از جهالت بیرون آییم.
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn