نقدی بر چالش سطل نمک برای حمایت از دریاچه اورمیه !!- مهدی کوخیان
- توضیحات
- منتشر شده در جمعه, 07 شهریور 1393 23:20
من در عجبم از عجبم، امروز همه چیز شده تمسخر گرفتن واقعیت ها نه تنها دردی را دوا نمیکنیم بلکه باعث آزردگی و اصطکاک می شویم.امروز نه تنها حس دوستی بلکه اظهار همدردی ها نیز در فضای مجازی به نمایش گذاشته میشود.
امروز دریاچه ارومیه نگین آذربایجان نفس های آخرش را می کشد ودر آینده ای نه چندان دور قلبش از تپش خواهد ایستاد و حاصلش، کویر شدن آذربایجان است که تبعات ناگواری را برای ملت آزربایجان دربرخواهد داشت و متاسفانه شاهد از بی مهری و بی تفاوتی از سوی مسئولان ذی ربط و نمایندگان مجلسی هستیم که با تبلیغات در بدو ثبت نام در انتخابات که اصلی ترین شعارشان حمایت از محیط زیست و حل بحران آب دریاچه ارومیه بود اما همه چیز در حرف ماند و جامه عمل به خود نپوشاند.
یا اصلا از یادمان نمی رود که آقایی روحانی همان دولت تدبیر و امید که به جز ناامیدی برای ملت آذربایجان هیچ ثمری ندارد، در جمع مردم ارومیه چنین شعارداد وگفت:که اگر مرا به رئیس جمهوری قبول کنید اولین اولیت کاری ام احیای دریاچه ارومیه خواهد شد و اما نه تنها دریاچه احیا نشد، بلکه دریاچه واپسین لحظات عمرخودرا سپری می کند.
ما ادعا داریم که فعال مدنی هستیم و فعالیت مدنی ، منطق وفلسه خودش رادارد.
یک فعال مدنی به دور از خشونت وهیاهو درراه دفاع از هویت مدنی واجتماعی پایمال شده جامعه خودش قدم بر می دارد.
ما باید راه شهیدان و مبارزان نستوه، همچون مهندس امانی ها،سعیدمتین پور،ابراهیم ساوالان،یوروش مهرعلی بیگلو،بهبود قلی زاده،لطیف حسنی،محمود فضلی و... را ادامه دهیم. آنانی که در جای خود نقش خود را به خوبی ایفا کردند و بدون هیچگونه ترس و واهمه ای خواسته های مدنی خود را عاری از هرگونه خشونت و با استقامت صدای ملت مظلوم خود را به گوش جهانیان رساندند.
اگر چه حرکت های سمبلیک روش مفیدی برای رساندن پیام و هدف خود برای دیگران است اما چنین حرکت هایی در فضای مجازی مثل فیسبوک و...بیشتر جنبه تقلیدی دارد و طیف وسیعی از انسانهای آن جامعه را در بر نمی گیرد.
دریاچه ارومیه مسئله حیاطی یک ملت است و مستلزم این است که تمامی اقشار جامعه از فجایعی که می تواند به دنبال خشکی کامل آن برای ملت دربر داشته باشد، آگاه سازی کنیم و این آگاه سازی نیازمند اتحاد و همفکری می باشد
بنابر این این آگاه سازی باید در بطن جامعه صورت گیرد. حرکت های اعتراضی شهریور و فروردین سال 90 در تبریز اورمو و سایر شهرهای آذربایجان و یا خرداد ماه امسال در ارومیه و تبریز که با دستگیری حامیان محیط زیست همراه بود. نمونه بارزی از این حرکت های موثر مدنی بود.
پس چه عجب چنین اعتراض های مدنی که همه مردم در آن نقش داشتند به فضای مجازی کشیده شده است؟؟؟؟ درحالی که همان جامعه پتانسیل جهت شروع دوباره چنین اعتراض های مدنی دارد وبا همفکری و نظرسنجی و میدان دادن به مردم و استفاده از افکار آنان می تواند نقش بسزایی در به ثمر رسدن به اصل خواسته داشته و پرثمر خواهد بود
مهدی کوخیان
*
مقایسه دو چالش شور و شیرین وتوضیح راجع به نقدم !!!
برخی از دوستان طی پیام های خصوصی از من خواستند که دلایل نقدم ،راجع به چالش سطل نمک در حمایت از دریاچه ارومیه که این روزها ویدئو هایی از سوی برخی فعالین در فضای مجازی به نمایش گذاشته می شود توضیحاتی بدهم و علت رد چنین عملی را بیان کنم.
دررابطه به اینکه چرا این یک حرکت تقلیدی است باید بگویم که سطل نمک بر گرفته ازسطل یخی است که میلیون ها نفر در جای جای جهان به این کمپین پیوستند و در این میان افراد سرشناسی مشاهده می شود که به استقبال چالش سطل یخ آمده واز سه نفر دیگر که برایشان محبوب بوده و یا احترامی برای آنها قائل هستند دعوت به عمل آورده و به آنها 24 ساعت فرصت می دهند که با انتشار ویدئو یی اعلام حمایت کرده و به آنها بپیوندند و درصورت عدم انجام چنین علمی مرکتب پرداخت 100دلار جریمه خواهند شد وعده ای هم آب یخ را ریختند هم کمک مالی کردند که جهت صرف هزینه هایی راجع به تحقیق و اطلاع رسانی در باره بیماری ALS شود و از پزشکان و متخصصان درخواست می نمایند تاروشی علمی جهت درمان این نو ع بیماری ارائه دهند در ضمن این کار تنها در یک سطل یخ خلاصه نمی شود بلکه موسسات خیریه نیز جهت حمایت به میان مردم آمده واز آنها یاری می طلبندو عده زیادی با کمک های مالی که در اختیار خیریه ها قرار داده می خواهند خود را چند لحظه ای همدرد مبتلایان به این بیماری بدانند.
چرا از سطل آب یخ استفاده می شود و از آب ولرم استفاده نمی شود؟؟
چون آب یخ از نظر علمی باعث منجمد شدن رگ های بدن شده و چند لحظه ای رگ های عصبی بدن دچار شوک شده وجسم انسان برای لحظه ای از حرکت می ایستد که این عمل بیان گر این می باشد که لحظه ای اندکی خود را جای آنها می گذارند.
اما در قیاس با سطل نمک هیچگونه واکنش و دردی از سوی بدن نسبت به این سطل نمکی که بر روی سر ریخته می شود مشاهده نشده و چیزی شامل حال نمی شود و من هم در جای خود چنین عمل تقلیدی رد می کنم چراکه هیچ ثمری برای رساندن صدای خود به گوش ملت و جهانیان ندارد .
وآنهایی که اقدام به ریختن سطل نمک کرده اند طبق دعوت هایی که کرده اند تعداد زیادی حاضر به ریخت نمک نشده و توضیحی نسبت عدم انجام چنین عملی نداده اند.
و این طرح در جای خودش برای کمک به بیماران امری نیکو است حال اگر به دنبال ایجاد کارهای اینچنینی باشیم می توانیم بجای به چالش کشیدن یک جنبش خودمان برای ارائه یک طرح خوب دست به کار شویم و یا حداقل خدشه ای به آن وارد نکرده و لوس چالش نشویم.