نگاهی به پایین آمدن سن رابطه جنسی در ایران
- توضیحات
- منتشر شده در شنبه, 28 دی 1392 22:01
«نامم را خرشانس گذاشته بودند. از ۱۳، ۱۴ سالگی مدام دوست دختر داشتم. زن همسایه طبقه چهارمی نخستین زنی بود که من با او رابطه جنسی را تجربه کردم.
فکر میکنم سوم راهنمایی بودم.» این حرفهای علیرضا است؛ مردی که حالا ۳۰سال سن دارد با کولهباری از تجربه جنسی.
او درگفتوگو با «ایرانوایر»، سکس را بیشترشبیه به مواد مخدر توصیف میکند:«من وقتی نوجوان بودم تجربه رابطه جنسی را داشتم . نمیخواهم بگویم خوب است یا بد اما بخشی از زندگی است و اگر نباشد یک جای کار میلنگد. نمیدانم حکایتش چه بود که با هرکه دوست میشدم خواسته یا ناخواسته کار به سکس کشیده میشد و برای همین دوستان به من میگفتند خرشانس.»
مدیرگروه روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران در نشستی باعنوان «تحلیل رفتارهای دختران و پسران»، سن رابطه جنسی دختر و پسران ایرانی را ۱۱ سال عنوان کرده است.
دکتر «محمود گلزاری» آشکارا گفته است:«برخی از دختران و پسران ایرانی با وجود سن کم، دارای روابط متعدد جنسی هستند که این یک زنگ خطر است و مسوولان باید برای آن چاره اندیشی کنند.»
دکتر«مهرداد درویش پور»، جامعه شناس مقیم سوئد درباره چنین روابط جنسی میگوید:«رابطه جنسی یک خواست فردی و اختیاری است که برای دختران و پسران از وقتی که به بلوغ جنسی میرسند، موضوعیت مییابد. البته ارزیابی از بلوغ جنسی و آزاد بودن رابطه جنسی در دنیا سخت متفاوت و در کشورهای گوناگون از ۹ سال تا ۱۸ سال متغییر است.»
درویشپور درباره شروع سن رابطه جنسی در کشور سوئد میافزاید:«قانون کشور سوئد، سکس را آزاد میداند اما معتقد است که باید مانع از بهره کشی جنسی شود. برهمین اساس رابطه افراد بالای ۱۸ سال از آن جا که از امکانات مالی وعقلی بیشتری برخوردارهستند با افراد زیر ۱۸ سال مجاز نیست. این به معنای محروم کردن نوجوانان زیر ۱۸ سال از لذتجویی جنسی نیست بلکه به افراد بالغ اجازه داده نمیشود ازمکانیزمهای قدرت که همان برخورداری از امکانات مالی و ذهنی است، برای بهرهکشی جنسی نوجوانان استفاده کنند. اما هیچ مانعی نیز بر سر روابط جنسی افراد زیر ۱۸ سال با هم سن خود نیز قرار نمیدهد. سن روابط جنسی مجاز در این کشور ۱۵ سال است.»
علیرضا درباره رابطههای جنسی که در طی این سالها داشته است گفت:« من سکس را از سن کم شروع کردم. اوایل برایم جذابیت داشت. آن وقتها کمتر دخترهمسن و سالی زیر بار رابطه جنسی میرفت، برای همین بیشتر من با زنان مطلقه بودم. اما حالا دختران کم سن و سالی که با آنها دوست میشوم خودشان به من پیشنهاد سکس میدهند. شرایط بسیار تغییر کرده است گویا هر چه آدم را منع کنند، بیشترحریص میشود. این در حالی است که در کشورهای اروپایی با سکس بسیارمعمولی برخورد میشود و یک امر عادی در زندگی است.»
درویشپور با اشاره به این که محروم کردن نوجوانان ایرانی از آموختن مسایل جنسی بسیار خطرناک است، میگوید:«جامعهای مانند ایران که روابط جنسی در آن برای جوانان و نوجوانان بالای ۱۵ سال که سهل است، برای بزرگسالان نیز آزاد نیست، دیر یا زود با طغیانهای کورجنسی روبهرو میشود و تجاوز، خشونتهای جنسی و فحشا در آن بالا میرود. در چنین جوامعی، از مرد تصویری مهیب برای زنان ساخته میشود که متجاوز، فریبکار، شکارگر و خطرناک است و باید مراقب او بود و خود را از گزند مرد حفظ کرد. در مورد مردان نیز محرومیت جایی برای رابطه سالم جنسی باقی نمیگذارد. رابطه جنسی را که میتواند حسی لذت بخش برای هر دو باشد، به “شکاری” تبدیل میکند که در آن زن ابژه جنسی، آبریزگاه مرد و بخشی از کارنامه “فتوحات مردانه” میشود.»
«سیمین سنگیان»، کارشناس و آسیبشناس خانواده مقیم هلند درباره روابط جنسی نوجوانان در این کشور به «ایران وایر» میگوید:«برخلاف ایران که تصویری سیاه و سفید از رابطه جنسی در آن وجود دارد، دراین جا سکس رنگی و مساله با ارزشی است. در این کشور آموزش مسایل جنسی از آموزشهای دوران ابتدایی است و کودکان از همان ابتدا یاد میگیرند که باید سکس داشته باشند و آموزش لازم را میبینند تا آگاهانه با مسایل برخورد کنند.»
در بسیاری از کشورهای پیشرفته، افراد بدون این که ازدواج ثبتی داشته باشند، در کنارهم و باهم زندگی میکنند. در واقع، خود آنها هستند که به رابطه خود با جنس مخالف مشروعیت میبخشند.
این کارشناس با اشاره به این مطلب میافزاید:« به دلیل این که در کشورهای پیشرفته رابطه جنسی از سنین پایین شروع میشود، در نتیجه آموزش و پرورش با برنامههای آموزشی گوناگون به کودکان راههای پیشگیری از بیماری را آموزش میدهد و این آموزشها نقش بسیار زیادی در امر پیشگیری از بیماریهای واگیر جنسی دارند.»
سنگیان در ادامه به بحث ایجاد آرامش در رابطه جنسی اشاره میکند و میگوید:«در حال حاضر در کشور هلند، افراد جدا از مسایل جنسی به دنبال آرامش در یک رابطه هستند و سکس برایشان در مراتب بعدی قرار دارد. مهم این است که افراد پایبند قراردادهایی باشند که بین خود به توافق می رسند، نه این که قانون برای آنها حد و مرز تعیین کند. البته افرادی هم هستند که رابطه خود را حتی به عنوان دوست پسر، دوست دختر رسمیت میبخشند و آن را قانونی میکنند.»
سنگیان میگوید:«افرادی که دارای تحصیلات هستند به مرور زمان یاد میگیرند که رابطه جنسی را در سنین بالا آغازکنند اما هستند کسانی که از سنین پایین و بدون هیچگونه برنامهریزی، رابطه جنسی داشتهاند و ممکن است شرایط روحی آنها به خاطر این مساله آسیب دیده باشد که در این صورت تحت مشاوره قرار میگیرند.»
«از سنین کودکی در مدرسهها به کودکان اعضای تناسلی بدن انسان را آموزش میدهند و کودک را با جنس مخالف خود و اعضای بدنش آشنا میکنند.» این بخشی دیگر از گفتههای درویشپور است.
وی توضیح میدهد:«آموزش سکس، آموزش اجباری در مدرسهها است. کودکان در سوئد در مقایسه با دیگر کشورها به راحتی با والدین خود درباره سکس و مسایل جنسی صحبت میکنند و والدین به کنجکاوی کودکان درباره سکس کاملا توجه نشان میدهند. در مدرسهها هم تمام آلت جنسی زنانه و مردانه توضیح داده میشود. نوجوانان اینجا کاملا به مسایل جنسی و سکس آشنایی دارند. آنها حتی قبل ازاین که وارد آمیزش جنسی شوند از طریق هم آغوشی و بوسیدن جنس مخالف، رابطه جنسی را آغاز میکنند.»
«شبنم» دختری ۱۷ ساله، دانشآموز سال آخر دبیرستان است. اوچند سالی است که رابطه جنسی دارد. سال گذشته مجبوربه سقط جنین میشود اما داشتن رابطه جنسی در دوستی را یک اصل غیرقابل انکار میداند:«من وقتی ۱۳ ساله بودم برای نخستین بار رابطه جنسی را تجربه کردم . البته نه این که بگویم سکس داشتم اما شاید برای آن سن کم، خودش نوعی سکس بود. ازهمان زمان بود که احساس کردم داشتن رابطه جنسی در ماندگاری کسی که دوستش داری موثراست.»
او در پاسخ به این پرسش که آیا رابطهات با کسی که سکس داشتی همچنان ادامه دارد، گفت:«من سال گذشته مجبور شدم سقط جنین کنم . به خاطر این که از کسی که دوستش داشتم، حامله شده بودم. اگر در اروپا بودم هیچ مشکلی نبود اما اینجا ایران است و قانون فرق میکند. این مساله که به وجود آمد، رابطهام خودبه خود با دوست پسرم به هم خورد. مادرم فهمید و میخواست از او شکایت کند که من تهدیدش کردم که اگر این کار را بکند، خودکشی میکنم. اوهم کوتاه آمد.»
«سید جواد متولی»، جامعهشناس و روزنامهگار اجتماعی میگوید:«در مدل رفتاری غربی- مانند امریکا- توضیح روابط جنسی از پایه دبستان برای بچهها داده میشود و ذهنشان نسبت به این اتفاق بسته و قرنطینه یا ایزوله نیست. پس بهراحتی در سنین بالاتر و حتی در مدرسههای مختلط کمترشده که رابطهای در حوزه جنسی، مسالهدار شده باشد. اما در جامعه محدود و بستهای چون ایران با آن همه امر و نهی، زمینه کنجکاوی جنسی آن قدر فراهم است که درمیان نبود توضیحات مناسب در خانوادهها از شرم و خجالت و در مدرسه و جامعه به واسطه امر و نهی فراوان، به راحتی به این تجربه تن میدهند.»
بنا به گفتههای این جامعهشناس، این نوع رابطه به علت ناآگاهی اصلا سالم نیست و بسیار پرخطر است.
متولی معتقد است:«اگرمانند جوامع غربی در این باره توضیحات اقناعی داده میشد، مسلما گرایش به آن کمتر بود. در حال حاضر در ایران هر دختر و پسری تقریبا در گزینه اول، طرف مقابل را به شکل کالای جنسی نگاه و بعد به جنبههای جدای از همخوابگی توجه میکند برای همین ازدواج جوانان در بیشتر مواقع با طلاق همراه بوده است.»
اویکی از دلایل آن را نبود رضایت جنسی عنوان میکند که ناشی از شناخت افراد از خود و رابطه جنسی است.»
دکتر«حسین احمدی»، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری درباره پایین آمدن سن رابطه جنسی به «ایران وایر» گفت:« درحال حاضر به علت محدودیتهای موجود در جامعه و نبود آموزش مباحث جنسی و بلوغ در جامعه و مدرسهها، شاهد گسترش روابط جنسی بین نوجوانان هستیم. همچنین به علت گسترش شبکههای اجتماعی و ایرانی، استفاده کردن از آن و نبود آموزش و نظارت اصولی و علمی بر روابط و تعارض سنت و تجدد در جامعه ایران، سادهترین روابط بین دختر و پسر نوجوان به روابط جنسی میان آنها تبدیل میشود. این موضوع در صورت کشانیدن به دادگاه در حد تعزیر قرار میگیرد و در صورت اجبار و تجاوز، به مرگ ختم میشود.»
به گفته این حقوقدان، براساس قانون ایران، کودکان مبرا از مسولیت کیفری هستند اما در صورت بلوغ، در مراکز اصلاح و تربیت که همان زندان کودکان است نگهداری میشوند.
رادیو زمانه