بحران اوکراین: آزمونی برای باراک اوباما
- توضیحات
- منتشر شده در چهارشنبه, 14 اسفند 1392 00:17
مارک ماردل
سردبیر آمریکای شمالی بیبیسی
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا اتخاذ تدابیری را برای صدمه زدن به اقتصاد روسیه و منزوی کردن این کشور اعلام کرده است.
مقامات آمریکایی می گویند ولادیمیر پوتین انتخاب بسیار بدی کرده و با این انتخاب، کشورش در موضع به مراتب ضعیف تری قرار خواهد گرفت.
ولی بحران اوکراین، رهبری آقای اوباما را نیز در بوته آزمایش قرار می دهد. آزمایشی که نشان میدهد نفوذ آمریکا در جهان تا چه حد است.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا برای ملاقات با رهبران اوکراین به کیف رفته است. آمریکا همچنین جهت تحت فشار قرار دادن رئیس جمهوری روسیه، برای هماهنگ کردن یک واکنش بین المللی تلاش می کند.
ولی مقامات ارشد دولت آقای اوباما مداخله نظامی را منتفی دانسته اند.
منتقدان آقای اوباما او را متهم می کنند که بسیار کند عمل می کند و یک بار دیگر اجازه داده که یک نفر تمام "خط قرمزهای" او را لگد مال کند.
هفته گذشته باراک اوباما، هشدار داد که دخالت نظامی روسیه در اوکراین برای روسیه گران تمام خواهد شد ولی ساعاتی بعد نیروهای روسیه شروع به پیشروی کردند. آمریکا اکنون می گوید بیش از شش هزار سرباز روسی خاک کریمه را اشغال کرده اند.
برخی می گویند مشکل بی اعتباری حرف های باراک اوباما، سبب ترغیب آقای پوتین شده است.
مطمئنا کشورهای غربی برای مقابله با این بحران فزاینده که می بایستی بروز آن را پیش بینی می کردند آمادگی نداشتند و روشن بود که آقای پوتین به سادگی تسلیم نخواهد شد.
ولی نباید در مورد نقشی که طرز رفتار آقای اوباما در جری کردن رهبر روسیه داشته، اغراق کرد.
لازم به یادآوری است هنگامی که جورج بوش رئیس جمهوری آمریکا بود، آقای پوتین با گرجستان وارد جنگ شد و در آن موقع هیچ کس جورج بوش را یک صلح طلب نمی دانست.
ولی جورج بوش به وضوح فکر می کرد نباید با کشور دیگری که دارای قدرت هسته ای است، بر سر بخشی از امپراتوری سابق شوروی وارد جنگ شود.
مقامات ارشد دولت آمریکا به این اظهار نظرها که نحوه رفتار باراک اوباما در گذشته، موجب ترغیب آقای پوتین شده واکنش خشم آلودی نشان داده اند.
آنان می گویند سیاست رهبر روسیه در اوکراین شکست خورده و تنها راهی که برایش باقی مانده توسل به جنگ واقعی است. به عقیده آنان دنیا باید آقای پوتین را سرزنش کند نه آقای اوباما را.
با توجه به این که آمریکا برای هم آهنگ کردن تلاش های بین المللی جهت تحت فشار قرار دادن رهبر روسیه تلاش می کند، روزهای آینده شاهد اتفاقات بیشتری خواهیم بود.
اولین تلاش برای وارد آوردن فشار به روسیه، در اجلاس سران گروه ۸ خواهد بود که قرار است در ماه ژوئن آینده در سوچی برگزار شود. هم اکنون آمریکا، کانادا و بریتانیا شرکت در نشست مقدماتی برای برگزاری این اجلاس را لغو کرده اند. برنامه اعزام گروهی از ناظران بین المللی برای اطمینان از امنیت جانی روس های بومی، طرح دیگر غرب جهت کمک به روسیه برای عقب نشینی است. ولی بعید به نظر می رسد این پیشنهاد رضایت آقای پوتین را جلب کند.
لازم به یادآوری است که کریمه از سال ۱۷۸۳ به بعد بخشی از روسیه بود و در اولین سال های تاسیس اتحاد جماهیر شوروی، موقعیت یک جمهوری خودمختار در داخل فدراسیون روسیه را داشت. در سال ۱۹۵۴، نیکیتا خروشچف رهبر وقت شوروی، کریمه را به اوکراین بخشید.
در صورت جدی تر شدن بحران، واکنش باراک اوباما چه خواهد بود؟
اکنون ولادیمیر پوتین قصد بازپس گرفتن این هدیه را دارد و عقب نشینی از این تصمیم شکستی برای او محسوب شده و باعث سرافکندگی اش خواهد شد.
برای آقای اوباما اشکال در این است که تاثیر فشارهای اقتصادی پس از مدتی طولانی احساس می شود. رهبر روسیه ممکن است به فشارهای دیپلماتیک اهمیتی ندهد و به نظر می رسد از این که رهبران غربی را به بازی می گیرد لذت می برد.
ممکن است وضع به مراتب وخیم تر شود ولی روشن نیست در صورت جدی تر شدن بحران، واکنش باراک اوباما چه خواهد بود.