نیویورک تایمز: ایران و امریکا در برابر دشمنی مشترک
- توضیحات
- منتشر شده در چهارشنبه, 18 دی 1392 03:18
آذوح: یک مفسر آمریکایی می گوید آمریکا و ایران در حالی که به مذاکرات درباره برنامه اتمی تهران ادامه می دهند، خود را با دشمنانی مشترک در شورشی که سراسر خاورمیانه را فراگرفته است روبرو می بینند.
تامس اردبرینک، در مقاله ای درنیویورک تایمز، می نویسد با وجود این که دو کشور ایران و آمریکا اغلب منافع متضادی را دنبال می کنند، در مخالفت مشترک با یک حرکت بین المللی رزمندگان جوان سنی که پرچم سیاه القاعده را در سوریه، لبنان، عراق، افغانستان و یمن برمی افرازند، به یکدیگر نزدیک می شوند.
آمریکا که مایل نیست در مناقشات خونین مداخله کند، شاهد کاهش نفوذ منطقه ای خود است، درحالی که بی ثباتی درعراق، که جنگ درآن به قیمت یک تریلیون دلار و از دست دادن بیش از ۴ هزارسرباز برای آمریکا تمام شد، بیشتر می شود.
در همین حال، ایران دلایلی دارد که نگران و ناراحت باشد: سپاه نامنظم شبه نظامیان سنی سوریه و عراق را، که هر دو متحدان مهمی یرای تهران هستند، تهدید می کند و آمریکا سربازانش را از افغانستان بیرون می آورد.
مفسرنیویورک تایمزبه پیوستن ایران و آمریکا در ارسال کمک به عراق و اظهارات جان کری وزیر امورخارجه آمریکا در مورد نقشی که ایران می تواند در کنفرانس صلح سوریه بازی کند اشاره می کند، و می گوید برخی، اقدامات ایران را بازتاب عملگرایی هوشمندانه حسن روحانی رئیس جمهوری و محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه ایران می بینند که سعی دارند کشورخود را به یک قدرت منطقه ای تبدیل کنند. در حالی که از دید منتقدین آشتی بالقوه، چنین حرکت هایی کارهای نمایشی است و تهران در حالی که به دنبال کردن برنامه اتمی و حمایت از جهادگرایان در سراسر منطقه ادامه می دهد، سعی دارد غرب را خام کند.
با وجود این، به گفته مفسر نیویورک تایمز، حتی ایرانیان خارج از اردوی اصلاح طلبان نیز منافع مشترک امریکا و ایران را غیر قابل انکارمی بینند، و می گویند روشن است که آنها به سوی زمینه مشترکی حرکت می کنند. به نظر کارشناسان درتهران درحالی که ایران در یک منطقه گرفتار با اعتراضات خشونت آمیز، زدوخوردهای فرقه ای و بمب اندازان انتحاری به عنوان یک جزیره ثبات ایستاده است، واشنگتن گزینه های زیادی ندارد.
مفسرنیویورک تایمزگفته ماشاء اله شمس الواعظین، روزنامه نگار اصلاح طلب، را که «ما با دشمن مشترکی روبروهستیم، و دشمن دشمن من دوست من است» نقل می کند، با این حال می گوید مقامات ارشد دولت اوباما هرچند می پذیرند ایران می تواند بازیگر متنفذی درمسائل منطقه ای باشد، گفته اند آنها کاملا برمذاکرات اتمی متمرکز هستند، و یادآور می شوند همکاری درمسائل دیگر بیشتربه نتیجه مذاکرات بستگی خواهد داشت.
مفسر نیویورک تایمز می گوید دولت اوباما به این نتیجه رسیده است که روحانی و ظریف مجاز هستند درباره برنامه اتمی مذاکره کنند، اما روشن نیست آیا اقتدار آنها در گرفتن تصمیات سیاسی مسائل منطقه ای مانند سوریه را نیز شامل می شود یانه .
مفسر نیویورک تایمز گرم شدن مناسبات بین آمریکا و ایران را با خطراتی برای اوباما و روحانی همراه می بیند، می گوید آنها در برابر انتقادهای محافظه کاران در هر دو کشور آسیب پذیرباقی خواهند ماند و به اقدام تند روهای ایران در رد دعوت جان کری از ایران برای حضور درحاشیه کنفرانس ژنو اشاره می کند.
درآمریکا، منتقدین می گویند دولت اوباما ایران را به زیان متحدان سنتی ، بویژه عربستان سعودی واسرائیل تقویت می کند. آنها همچنین براین عقیده هستند که کاهش تحریم های اقتصادی ، اقتصاد ایران را احیا خواهد کرد، منابع بیشتری جهت گسترش نفوذ منطقه ای برای آن فراهم خواهد آورد و غرب را از یک اهرام دیپلماتیک برای مهارتهران محروم خواهد ساخت.
تحلیلگران می گویند تهران استراتژی هوشمندانه ای را دنبال می کند، وبرای تضعیف رقیب منطقه ای خود، عربستان سعودی، آمریکا را به کار گرفته است.
در این میان، درخیابان های تهران، بسیاری از مردم از هر عملی که ایران و آمریکا را به به هم نزدیک کند استقبال می کنند.