عبدالرحمن الراشد: پدیده حمایت از «داعش»
- توضیحات
- منتشر شده در چهارشنبه, 04 تیر 1393 13:32
آذوح: در شهر اردنی معان، پس از نماز جمعه گذشته، بیست تا سی نفر در حالی که تابلوهایی در حمایت از گروه تروریستی داعش در دست گرفته و اعلام میکردند شهرشان از این گروه حمایت میکند، به خیابانها آمدند.
به طور حتم این آمار در مقایسه با تظاهرات سابق و در ماجراهای بزرگ سیاسی، شاید نشان دهنده کم شمار بودن حامیان باشد و نه عکس آن. اما این ماجرا شاید عمیقتر از آن چیزی باشد که در ظاهر به نظر برسد؛ زیرا هرکس حامی گروه داعش باشد،
از بیم اینکه تحت نظارت شدید امنیتی قرار گیرد، نظر خود را مخفی میکند، چرا که این گروه، گروهی تروریستی، سری و تحت پیگرد است و اردن آن را خطری غیر قابل قبول به شمار میآورد. از همین روی، چنانچه حامیانی ساکت یا اعضای خفته وجود داشته باشد، شاید تظاهرات نشانگر حجم تایید نباشد.
این نگرانی حتی در میان سیاستمداران تندرو وجود دارد. رهبر جریان جهادی اردن که به ابوسیاف شهرت دارد، از این تظاهرات و حتی از برخی جوانان حاضر که در گروهش عضویت دارند، اعلام برائت کرد و گفت این افراد فریب خوردهاند و وجود داعش نه به سود گروه او است و نه آن را نمایندگی میکند.
اما اگر شهر معان، کوچکتر از آن باشد که خطری را تشکیل دهد، اما میدان «توئیتر» مملو از کسانی است که برای عضویت در داعش فراخوان میدهند، از آن حمایت کرده و یا آن را دنبال میکنند؛ پدیدهای که از زمان در گرفتن طوفانی در جهان پس از حملات القاعده، همانند آن را ندیدیم؛ گروهی که رسانههای عربی آن را گروهی حامی اسلام و مدافع مظلومان معرفی کردند.
اما پس از کشته یا دستگیر شدن اکثر سران القاعده و در راس آنها اسامه بن لادن، آرزوها بر این بود که اندیشهها و خود سازمان همراه او در دریا دفن شده باشند و مسلمانان، فصل جدیدی را آغاز کنند. اما اکنون و با واقعیت نو، این آرزوها، نقش بر آب میشود. دلیل هم آن است که احیای اندیشه تروریستی، به جنگ سوریه باز میگردد؛ کشوری که به گروه منزوی شده، تبلیغات بزرگی هدیه کرد.
دلیل رسیدن به وضعیت کنونی این است که نظام بشار اسد هر جنایتی که بخواهد، می تواند در حق میلیونها نفر انجام دهد، بدون اینکه کسی بتواند کاری برای حمایت از آنها انجام دهد. اکنون عراق در همان مسیر قدم گذاشته است. عراقیها در مناطق جنگ، همان سخن را تکرار میکنند، داعش را منجی میبینند و تصویری زشت از این گروه ندارند.
پایگاه مردمی سازمان داعش که ددمنشانه تر از القاعده است، چیست؟ بعید میدانم کسی هنوز حقیقت را بداند. نگرانی آنجا است که این گروه، به قلبها و اندیشههای جوانان رسوخ کرده و از مسائل مذهبی و ظلمی که در جنگ سوریه روا شده، استفاده کند.
اقدام که زنی به همراه کودکان کم سن و سال خود سعی میکند از مرز سعودی عبور کند تا برای همراهی کردن با جهادیها، به سوریه برود، نشان دهنده قدرت داعش در بسیج کردن مردم و یافتن نمایندگانی بدین منظور است. هنگامی که شمار مسلمانان ساکن غرب که عملا به جنگ سوریه پیوستهاند، به صدها نفر میرسد، ما بالفعل از موفقیت داعش سخن میگوییم؛ سازمانی که جهانی است و بر خلاف تصورها، تنها برای جنگ سوریه سرمایه گذاری نکرده است.
با پیروزیهای داعش در عراق، حجم تبلیغات بیشتر و بیشتر میشود. جنگ مذهبی هم از دو طرف، شمار بیشتری از شبه نظامیان را جذب خواهد کرد. این مساله باعث میشود تا از جامعه جهانی بخواهیم با جدیت به پیامدهای حوادث کنونی و خطرهای نشی از دو جنگ، بیندیشد. بدون اهتمام حقیقی، اصرار بر دخالت سیاسی و اعمال راهکارهای سیاسی، ما به سمت وضعیتی مصیبتبار برای همگان پیش میرویم
منبع: الشرق الاوسط