دیدار وزیر خارجه انگلیس از عراق/ پیشروی های داعش ادامه دارد
- توضیحات
- منتشر شده در یکشنبه, 08 تیر 1393 00:48
آذوح: ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، در جریان دیدار غیرمنتظره خود از عراق خواستار وحدت ملی در این کشور شد. او حفظ وحدت ملی در عراق را تنها راه برای مقابله با اسلامگرایان افراطی دانست. همزمان گزارش رسیده است که اسلامگرایان افراطی داعش (دولت اسلامی شام و عراق) موفق شدهاند بسیاری از بخشهای شمالی عراق را تصرف کنند. نماینده ویژه سازمان ملل در عراق نیز گفته که دولت این کشور کنترل میدانهای نفتی جنوب عراق و شهر «بیجی» را در دست دارد. نوری مالکی، نخستوزیر عراق گفته که امیدوار است جنگندههایی که از روسیه و بلاروس تهیه شدهاند، روند تحولات آن کشور را به نفع ارتش عراق تغییر دهد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، روز پنجشنبه (۵ تیر / ۲۶ ژوئن) به طور غیرمنتظره به عراق سفر کرد. او در این سفر خواستار وحدت ملی در این کشور بحران زده شد.
وزیر خارجه بریتانیا در نظر دارد در عراق با مقامات بلندپایه این کشور در باره امکان برطرف کردن بحران گفتوگو کند. خبرگزاری فرانسه گزارش داد که هیگ در عراق گفته است پیشروی اسلامگرایان افراطی داعش (دولت اسلامی شام و عراق) "خطری مستقیم برای دیگر کشورهای منطقه است".
همزمان با حضور وزیر خارجه بریتانیا در بغداد، دولت عراق اعلام کرد نیروی هوایی سوریه مواضع اسلامگرایان افراطی را در خاک عراق بمباران کردهاند.
سفر غیرمنتظره ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، به عراق در راستای فعالیتهای جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا است که چندروز پیش به عراق رفت و با مقامات بلندپایه این کشور از جمله نوری مالکی٬ نخستوزیر عراق، گفتوگو کرد.
ویلیام هیگ نیز چون همتای آمریکاییاش تشکیل "دولت نجات ملی" را فاکتوری بسیار مهم برای دفع بحران کنونی موجود در عراق میداند.
جان کری، وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه (۲ تیر / ۲۳ ژوئن) به عراق رفت و از جمله با نوری مالکی٬ نخستوزیر عراق و مسعود بارزانی، رئیس اقلیم خودمختار کردستان عراق دیدار و گفتوگو کرد.
هدف اصلی سفر جان کری به عراق زمینهسازی برای تشکیل یک دولت وحدت ملی در این کشور بود که قادر باشد با جلب حمایت کردها و سنیهای عراق، جلوی پیشروی اسلامگرایان افراطی داعش را بگیرد.
مخالفتها با مالکی افزایش مییابد
وزیر خارجه آمریکا در دیدار با بارزانی از او خواسته بود با همکاری با دولت مرکزی مانع فروپاشی عراق شود. رئیس اقلیم خودمختار کردستان نوری مالکی را مسئول بحران کنونی عراق معرفی کرده و خواستار کنارهگیری او شده است.
منتقدان دولت مالکی را متهم به انحصارطلبی میکنند و معتقدند کنار گذاشتن سیاستمداران سنی از مسئولیتهای کلیدی، زمینهساز افزایش نارضایتی و گسترش نفوذ گروههای افراطی نظیر داعش در عراق شده است.
برخی از مقامات دینی عراقی از جمله آیتالله سیستانی، بزرگترین مرجع تقلید شیعیان عراق، خواستار کنارهگیری نوری مالکی، نخست وزیر این کشور شدهاند.
آیتالله سیستانی، که بعد از پیشروی های داعش فراخوان به دفاع در برابر این گروه داده بود، خواستار تشکیل دولت جدیدی در عراق شده که در "سطح ملی" پذیرفته شده باشد و از "اشتباهات گذشته" نیز بپرهیزد.
آیتالله سیستانی به نمایندگان جدید پارلمان عراق گفته است، هر چه سریعتر فرایند تشکیل دولت جدید را آغاز کنند.
نیروهای مقتدا صدر که پیش از این نیز در جنگ با نیروهای آمریکایی و شبهنظامیان سنی فعال بودند، مخالف نوری مالکی، نخستوزیر عراقاند و حیات مجدد آنها دولت عراق را به شدت نگران میسازد.
مخالفتها با نوری مالکی در حالی است که او روز چهارشنبه (۲۵ ژوئن/ ۴ تیر) در یک نطق تلویزیونی دعوت به تشکیل "دولت نجات ملی" را "کودتا" و حرکتی علیه قانون اساسی و روندی که وی آنرا "دموکراتیزه شدن عراق" خواند"، دانست.
پیشروی داعش ادامه دارد
اسلامگرایان افراطی داعش (دولت اسلامی شام و عراق) از آغاز ماه ژوئن سال جاری پیشروی خود را در استانهای مختلف عراق آغاز کرده و موفق شدهاند بسیاری از بخشهای شمالی این کشور را تصرف کنند.
بیش از ۱۰۰۰ تن از آغاز حملات اسلامگرایان افراطی در عراق کشته شدهاند و بیش از یک میلیون عراقی از خانههای خود گریختهاند. ارتش عراق هنوز نتوانسته است با قدرت به مقابله با افراط گرایان اسلامی برخیزد.
اسلامگرایان افراطی داعش دوروز پیش موفق شدند یکی از پستهای مهم کنترل در مرز عراق با سوریه را تصاحب کنند. آنها در آنجا به جنگجویان شبکه تروریستی القاعده پیوستند که در خاک سوریه فعالیت میکنند.
از روز شنبه (۲۱ ژوئن) نیز کنترل یک گذرگاه مرزی بین عراق و سوریه به صورت کامل در دست جهادگرایان گروه داعش قرار گرفته است.
با این پیروزی گروه داعش که سودای تأسیس حکومتی اسلامی از عراق تا سوریه را دارد، به هدف خود نزدیکتر شده است. داعش اکنون میتواند از بزرگراههای منطقه بدون مشکل استفاه کرده و نفرات و سلاحهای خود را بین شهرهای تحت کنترلش در شمال شرقی سوریه و شمال غربی عراق جابجا کند.
نوری مالکی: جنگندههای روسی اوضاع را به نفع ما برمیگردانند
براساس گزارشها، نیروهای ویژه ارتش عراق با هلیکوپتر در نزدیکی شهر تکریت فرود آمدهاند. تکریت هماکنون تحت کنترل شبهنظامیان داعش است.
گزارش شده است که هلیکوپترهای ارتش در محوطه اطراف دانشگاه شهر تکریت فرود آمدهاند و درگیری در این منطقه در جریان است.
به گزارش بی بی سی، شرایط در بغداد، پایتخت عراق هم ناآرام بوده است و روز پنجشنبه، ۲۶ ژوئن، در پی انفجار بمب در یک منطقه شیعهنشین شهر دستکم هشت نفر کشته شدند.
نوری مالکی، نخستوزیر عراق به بیبیسی عربی گفته که امیدوار است جنگندههایی که از روسیه و بلاروس تهیه شدهاند، روند تحولات آن کشور را به نفع ارتش عراق تغییر دهد.
او گفت که دولتش باید خیلی زودتر از این، برای خرید جتهای جنگنده از دیگر کشورها اقدام میکرد تا بتواند در مقابله با پیشرویهای داعش، حمایت بیشتری از ارتش کند.
نخستوزیر عراق به طور ضمنی، اعتماد دولتش به آمریکا را از دلایل ضعف در برابر پیشرویهای داعش خواند و گفت که روند خرید جنگنده از آمریکا "به درازا" کشید و اگر نیروی هوایی عراق در این مدت تقویت میشد، میتوانست مانع پیشروی پیکارجویان داعش شود.
او گفت که عراق جنگندههایی دست دوم از روسیه و بلاروس خریده است و در دو یا سه روز آینده آنها را تحویل میگیرد.
آقای مالکی اظهار امیدواری کرد که با تقویت نیروی هوایی عراق، ارتش بتواند در مدت یک هفته نیروهای داعش را عقب براند.
آقای مالکی گفت که حملههای جنگندههای سوری در قلمرو سرزمینی سوریه انجام شده است، ولی براساس گزارشها به نقل از منابع نزدیک به شورشیان، حمله این جنگندهها در داخل خاک عراق انجام شده و مرگ دستکم ۹۰ نفر را به دنبال داشته است.
سازمان ملل:کنترل ذخائر نفتی عراق در دستان دولت این کشور است
یک مقام بلندپایه سازمان ملل در عراق گفت در کشور عراق، جایی که هدف تهاجم نیروهای موسوم به دولت اسلامی عراق و شامات (داعش) بوده ذخائر نفتی مناطق جنوبی سالم باقی مانده است.
نیکلای ملادنوف، نماینده ویژه سازمان ملل در عراق، علاوه بر این در اظهاراتی بیسابقه و غیرمعمول خواستار استفاده از زور نظامی برای مقابله با پیشروی نیروهای داعش در مناطق شمالی و شرقی بغداد شد.
وی علیرغم بیان اینکه «باید به آن بخش از بحران که از پیشرویهای نیروهای داعش ایجاد شده پاسخ نظامی داد» اضافه کرد راه حل نظامی تنها راهکار مناسب در عراق نیست.
آقای ملانوف خواستار بهبود همکاری سیاسی بین کردهای عراق و دولت این کشور شد و خاطرنشان کرد گزینههای نظامی مورد استفاده در عراق هم بایستی مبتنی بر طرحهای تدوین شده به رهبری عراق و برآمده از وفاق ملی باشد.
این مقام سازمان ملل درباره ذخائر نفت عراق که در روزهای گذشته هدف شایعهپراکنیهای گسترده بوده است گفت: «درگیریها بر سر بزرگترین پالایشگاه نفتی عراق در شهر بیجی ادامه دارد اما نیروهای دولت هنوز کنترل این پالایشگاه را، علیرغم ادامه درگیریها به عهده دارند.»
وی اضافه کرد: «میدانهای نفتی بخشهای جنوبی این کشور که بخش اعظم ذخائر این کشور را تشکیل میدهند سالم است و در مناطقی قرار دارند که تحت کنترل دولت مرکزی قرار دارند.»
آقای ملادونوف تعداد کشتهشدگان غیرنظامی در درگیریهای عراق از زمان آغاز حملات داعش را 1300 نفر برآورد کرد و خواستار همراهی کشورهای منطقه با قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل برای قطع منابع مالی القاعده و داعش شد.»
این مقام سازمان ملل گفت: «از لحاظ تأمین مالی و ارسال خودروها و سلاح، سازمان داعش به وضوح تأمین مالی میشود.»
ملادونوف ادعاهای برخی رسانههای آمریکایی درباره حمله جنگندههای سوریه به مواضع داعش در عراق را تکذیب کرد و گفت که نمیتواند این گزارشها را تأیید کند.