مدت قرار داد، مذاکرات اتمی را از بن بست نجات می دهد
- توضیحات
- منتشر شده در شنبه, 14 تیر 1393 23:36
آذوح: نشریه لس انجلس تایمز در شماره روز جمعه ۴ ژوئیه خود درباره مسئله برنامه اتمی ایران و مذاکرات میان ایران و شش کشور آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین که هم اکنون دروین جریان دارد می نویسد، به نظر می رسد که روند مذاکرات جاری در وین درباره برنامه اتمی ایران به یکی از حادترین نکات مذاکرات رسیده است، که می تواند مذاکرات را از بن بست نجات دهد.
به نوشته لس انجلس تایمز، این مسئله، تعیین مدت توافق است. ایران و شش قدرت جهان درمورد مدت این توافق با هم اختلاف نظر آشکار دارند. ایران می خواهد توافق جامع پنج ساله باشد، اما آمریکا و متحدانش آن را به مدت دو دهه یا بیشتر پیشنهاد می کنند.
با آغازمذاکرات دروین، مذاکره کنندگان ایرانی، آمریکایی و روسی شروع به طرح عمومی این مسئله در گفت و گو با خبرنگاران کرده اند وتاکید می کنند که هرقدر هم که تدوین این توافق کار دشواری باشد، اما به هرحال موقت خواهد بود و پس از به پایان رسیدن مدت آن، محدودیت آن برداشته خواهد شد و ایران می تواند آزادانه مانندهریک از امضا کنندگان پیمان منع گسترش سلاح اتمی یا این پی تی، بلند پروازی های خود را در چارچوب مقررات این پیمان دنبال کند
روز پنجشنبه، عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران به خبرنگاران گفت اگر ایران زیربار محدودیت هایی به منظور اعتماد سازی می رود، این فقط موقت و در چارچوب زمانی مشخص خواهد بود.
او به خبرگزاری ایسنا گفت :«هیچ کدام از تعهدات ما ابدی نیست و دائمی نخواهد بود».
او گفت اکنون مذاکره کنندگان تلاش می کنند درمورد مدت این توافق به نتیجه برسند. به گفته او در توافق اولیه ماه نوامبر نیز قید شده که مدت توافق موقت خواهد بود.
روز پنجشنبه یک مقام ارشد دولت اوباما نیز گفت هر مدتی کهبرای قرار داد با ایران تعیین شود، پس از پایان مدت ایران آزاد است راه خود را برود.
«بعد از بازگشت به وضعیت نرمال – یعنی پس از گذشت مدتی طولانی از توافق، که ایران دیگر به عنوان یک دولت عاری از سلاح اتمی در چارچوب ان پی تی تلقی خواهد شد، هرکار که بخواهد می توانند بکند».
این مقام در پیروی از مقررات دولت آمریکا از افشای هویت خود خودداری کرد.
ری تکیه، متخصص امور ایران در شورای روابط خارجی آمریکا، می گوید این تاکید جدید را می توان نشانه تصمیم هیئت ایرانی بر انجام مصالحه بر سر نکات اصلی دانست. یعنی با تاکید بر این که به هرحال قرار داد موقت است، توافق را به نتیجه برسانند.
به گفته آقای تکیه، اگر ایرانی ها بتوانند مدت زمان مناسبی را برای این توافق تعیین کنند، خواهند توانست به مردم خود بگویند که دو پیروزی بزرگ به دست آورده اند. اول آن که موانع بر سرراه پیشرفت های اتمی شان را برداشته اند و دیگر این که از تحریم های بین المللی که اقتصاد این کشور را زیر فشار خود خرد می کند، رها شده اند.
تکیه گفت:« از نظرگاه آنها این امر کاملا معقو ل است. زیرا وقتی قرارداد تمام شد، می توانند بازی را شروع کنند».
به نشوته لس انجلس تایمز، با این همه رسیدن به توافق بر سر مدت قرارداد کار دشواریست. اسرائیل و عربستان سعودی، دو متحد پرنفوذ آمریکا، احتمالا در برابر قراردادی که مدت آن از یک دهه کمترباشد مقاومت خواهند کرد، و قانون گذاران امریکایی نیز که قدرت باطل کردن قرارداد را دارند، همین نظر را خواهند داشت.
برخی کارشناسان مسائل ایران معتقدند که علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، که ۷۶ ساله است ممکن است قرارداد درازمدت را نپذیرد.
این آخرین دور مذاکرات تا پیش از مهلت تعیین شده برای رسیدن به توافقی جامع بر سر برنامه اتمی ایران است. دور پیشین مذاکرات که در ماه مه برگزار شد به شکست انجامید و نشان داد که نظرگاه های طرفین بر سر نکات اصلی تا چه حد با یکدیگر فاصله دارد.