بیرق سیاه "دولت اسلامی" از کجا میآید؟
- توضیحات
- منتشر شده در دوشنبه, 24 شهریور 1393 22:54
آذوح: برخی کشورهای غربی تبلیغ برای گروه تروریستی "دولت اسلامی" و استفاده از نمادهای آن را ممنوع کردهاند. نمادی که بیش از همه جلب توجه میکند، رنگ سیاه بیرق است و عبارات عربی روی آن. داعش با زیرکی این نماد را برگزیده است.
وزارت کشور اتریش تبلیغ برای "دولت اسلامی" و حمل و نمایش عمومی نمادهای این گروه تروریستی را ممنوع اعلام کرد. روز دوشنبه (۱۵ سپتامبر/ ۲۴ شهریور) مجموعه اقداماتی با این هدف اعلام شد. به نوشته پایگاه اینترنتی روزنامه "استاندارد" اتریش، دولت این کشور در میانه ماه اکتبر هم کنفرانسی با همین مضمون برگزار خواهد کرد.
در آلمان هم هفته گذشته تبلیغ برای "دولت اسلامی" ممنوع اعلام شد. بر این اساس، پیوستن به صف ستیزهجویان، تبلیغ برای این گروه یا حمل و بر تن کردن نمادهای آن خلاف قانون و مشمول مجازات است.
نماد "دولت اسلامی" چیست؟
ستیزهجویان "دولت اسلامی" (داعش سابق) نه پرچم خاصی (بهعنوان نماد یک کشور) را بالا میبرند نه از لوگوی منحصر به فردی استفاده میکنند. آنان تنها پارچه سیاهرنگی را با خود حمل میکنند که دو عبارت عربی به رنگ سفید روی آن نقش بسته است. این ترکیب روی خودروهای ستیزهجویان "دولت اسلامی"، جامه سیاه آنان یا ساختمانهای تحت تصرفشان هم دیده میشود.
البته "دولت اسلامی" تنها گروهی نیست که از این نماد استفاده میکند. برخی گروههای بنیادگرا در لیبی، تونس، مصر یا یمن هم پیش از این از این بیرق استفاده کردهاند.
نماد "دولت اسلامی" ریشه در تاریخ اسلام دارد. بر اساس روایتهای موجود، پیامبر اسلام از دو پرچم استفاده میکرده است؛ یکی پرچمی سفید بدون نوشته و دیگری پرچمی سیاه بدون نوشته که "رایة العقاب" نامیده میشده است. پس از مرگ پیامبر اسلام خلفای اسلامی و جانشینان آنان از پرچمهای مشابهی استفاده میکردند.
نهضتهای اسلامی مختلف در طول تاریخ از بیرق سیاهرنگ استفاده کردهاند. گروههای جهادگرا که سالها و دهههای نخست ظهور و گسترش اسلام را دوران آرمانی خود میدانند، در قرن ۲۱ هم نمادهای صدر اسلام را عینا به دست میگیرند یا با ایجاد تغییراتی به نماد خود تبدیل میکنند.
بر روی بیرق گروه "دولت اسلامی" عبارت "شهادتین" نقش بسته است: عبارت "لااله الالله" در بالا و در زیر آن "محمد رسوالالله"؛ شبیه به مهری که گفته میشود پیامبر اسلام در مکاتبات از آن استفاده میکرده است.
به نوشته روزنامه "استاندارد" اتریش، زیرکی "دولت اسلامی" آنجا بیشتر خود را به رخ میکشد که هم رنگ بیرق، هم عباراتی که روی آن نوشته شده و هم مهری که به پیامبر اسلام نسبت داده میشود، ریشههای تاریخی مستند دارند. به عبارت دیگر، این نمادها برای مسلمانانی هم که خود را میانهرو میدانند و با گروههای تروریستی اسلامگرا مرزبندی میکنند، مشروع و دارای هویت هستند.
گروه جهادگرای "دولت اسلامی عراق" (سلف داعش و "دولت اسلامی") در سال ۲۰۰۷ برای اثبات "مشروعیت بیرق اسلام" سندی را منتشر کرد. این گروه حتی با استناد به "علمای اسلامی" مدعی شد که بیرق یادشده نسخه یک به یک بیرق پیامبر اسلام است.
با این حساب – به اعتقاد این گروه تروریستی – هر کس پرچم "دولت اسلامی" را ممنوع اعلام کند یا آن را به آتش بکشد، تنها با نماد و بیرق یک گروه اسلامگرا مقابله نکرده، بلکه به ترکیبی اهانت میکند که اجزای آن برای عموم مسلمانان معتقد معنادار هستند.
برخی کارشناسان بر این عقیدهاند که "دولت اسلامی" با این حربه یکی از شعارهای اصلی خود را به صورت غیر مستقیم تکرار میکند؛ اینکه غرب با گروههای تروریستی سر جنگ ندارد، بلکه با اسلام مخالف است.