ایران: بهشت و جهنم جاسوسان
- توضیحات
- منتشر شده در چهارشنبه, 25 دی 1392 02:20
اما در سال گذشته، افزایش پدیده شناسایی و دستگیری جاسوس های وابسته به شبکه ها و کشورهای مختلف در شهرهای ایران، از اهمیت و حساسیت خبری آن کاسته است.
از دستگیری جاسوس MI6در کرمان تا چهار نفر که در نیروگاه هسته ای بوشهر به جرم جاسوسی دستگیر شدند و سپس به دزد آهن تبدیل شدند و حتی «رابرت لوینسون»، شهروند گمشده آمریکایی در جزیزه کیش که جاسوس سازمان سیا ازآب درآمد.
به عقیده بسیاری، افزایش فعالیت های هسته ای ایران و حساسیت های پیش آمده در این زمینه، دلیل اصلی علاقه سرویسهای اطلاعاتی و جاسوسی مختلف به این کشور است.
ایران، هدف اول جاسوسی آمریکا
پیشتر روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی نوشته بود، کشور ایران در کنار پاکستان هدف اول جاسوسی آمریکاست. در گزارش گاردین که بر اساس اطلاعات به دست آمده از «ادوارد اسنودن»، کارمند سابق اداره امنیت ملی آمریکا تنظیم شده، آمده است که هدف اول آمریکا در ایران اطلاعات مربوط به برنامه هستهای این کشور است.
ادوارد اسنودن، کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا و پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی این کشور بود. او در ژوئن ۲۰۱۳ اطلاعات طبقهبندی شدهای از برنامههای فوق سری ان.اس. ای. از جمله برنامه شنود پریزم را در احتیار روزنامههای گاردین و واشینگتن پست قرار داد. انتشار این اسناد واکنشهای گسترده ای از سوی دولت های مختلف و سازمان های بین المللی به همراه داشت که همچنان ادامه دارد.
بنا بر این گزارش، بر اساس اسناد به دست آمده از اسنودن، آمریکا اهداف خود در ایران را از طریق حملات نرم افزاری و عوامل داخلی خود تامین می کند.
کرمان؛ شهر جاسوسخیز
چندی پیش مهرداد خدا سالاری، رئیس دادگاه انقلاب شهر کرمان، از دستگیری فردی به ظن جاسوسی برای اسرائیل خبر داده بود. آقای سالاری گفت: «این متهم پیش از این به تجارت در کشورهای جنوب شرق آسیا مشغول بوده و در آخرین سفر خود به عنوان یک سفر تفریحی به کشور تایلند، یک سری اطلاعات کشور را از طریق تماس با افسر اطلاعاتی سفارت اسرائیل در کشور تایلند به او تحویل داده است.»
تنها چند ماه بعد، احمد قربانی معاون دادستان کرمان، از دستگیری 16 نفر از «فعالان سایبری مرتبط با بیگانگان» در این شهر خبر داد. به گفته آقای قربانی اتهام این 16 نفر اقدام علیه امنیت ملی از طریق همکاری با شبکههای بیگانه و تولید محتوا برای سایتهای ضدانقلاب بهمنظور براندازی است.
چندی پس از دستگیری این عده، علی توکلی، رئیس دادگستری کل استان کرمان اعلام کرد: «این باند با ظاهری موجه و فعالیت به ظاهر قانونی تعدادی از پروژه ها و طرحهای ضد انقلاب خارج نشین بویژه بی بی سی فارسی را انجام می داد، از جمله پس از فتنه 88 سایت ندای سبز آزادی برای سران فتنه توسط همین گروه طراحی و راه اندازی شد.»
سایت ندای سبز آزادی، از سایت های پوشش دهنده اخبار مربوط به جریان اعتراضات پس از انتخابات سال 88 در ایران است که جریانهای طرفدار آیت الله خامنه ای از آن به عنوان فتنه یاد می کنند.
اما ماجرا به همین جا ختم نشد و تنها دو هفته بعد از انتشار این خبر، آقای سالاری بار دیگر در جمع خبرنگاران حاضر شد و از دستگیری فردی که برای برای سرویس اطلاعاتی انگلیس (MI6)جاسوسی میکرده، خبر داد.
به گفته دادستان شهر کرمان، این جاسوس پس از 10 ماه کار اطلاعاتی و مراقبتی دستگیر شد.
آقای سالاری به خبرنگاران گفته بود: «متهم مذکور در ۱۱ نوبت در داخل و خارج از کشور به صورت حضوری با افسران اطلاعاتی کشور انگلیس ارتباط برقرار کرده و در هر ملاقات نیز اطلاعات مورد نظر سرویس جاسوسی مذکور را تحویل داده و البته یکسری راهکارهایی را علیه منافع جمهوری اسلامی ایران از سرویس اطلاعاتی انگلیس اخذ کرده است.»
اما ظاهرا شهر کرمان تنها برای سرویس های جاسوسی غربی جذاب نیست، همزمان با این دستگیری ها، یدالله موحد، دادستان انقلاب شهر کرمان از دستگیری 18 نفر به جرم همکاری و جاسوسی با القاعده می گوید.
بهنظر میرسد شهر کرمان جذابیتهای ویژهای برای جاسوسان دارد، اما هنوز دلیل این جذابیت مشخص نشده است.
تاسیسات هستهای ایران، بهشت جاسوسان
تاسیسات هستهای ایران شاید جذاب ترین بخش برای سرویس های اطلاعاتی در سال گذشته بوده است.
جاسوسی از برنامههای هستهای ایران در سال های اخیر از جاسوسی های هسته ای تا جاسوسی از طریق نرم افزارها و ویرووس های مانند استاکس نت و فلیم را شامل شده است.
مهرماه سال 89 حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات وقت ایران با تأکید بر اینکه مجموعه این وزارتخانه از انواع فعالیت سرویسهای جاسوسی دشمنان انقلاب آگاهی دارد، گفته بود: «ما همواره با اقدامات مخرب این سرویسها مواجه هستیم و البته تعدادی از جاسوسان هستهای را نیز بازداشت کردهایم تا جلوی فعالیت تخریبی دشمن را بگیریم.»
چندماه پیش هم علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران از دستگیری 4جاسوس هستهای خبر داد. به گفته او فعالیت این افراد ماه ها تحت نظر ماموران اطلاعاتی ایران بوده است و آنها در حین عملیات خرابکاری دستگیر شدند.
مدتی بعد اما محمود علوی، وزیر اطلاعات درباره دستگیرشدگان گفت: «این چهار نفر «خرابکار»نبودند، بلکه به دلیل آنکه در محوطه سایت، ضایعات آهن و فولاد وجود داشته زیر دیوار یک متر و نیمی که دور محوطه است، رفته و فنس را سوراخ کرده بودند تا این ضایعات را در بازار بفروشند.»
علنا در دفتر احمدینژاد کار میکردم!
چندی پیش خبرگزاری آسوشیتدپرس و روزنامه واشنگتن پست رابرت لوینسون، شهروند آمریکایی که گفته میشود در سال 2007 در جزیره کیش ناپدید شده را جاسوس سازمان سیا معرفی کردند. براساس گزارش منتشر شده توسط این دو خبرگزاری، آقای لوینسون به صورت غیررسمی برای عده ای از افراد سازمان سیا کار می کرده است.
اما همزمان با درج این اطلاعات رابرت بائر، مأمور سابق سیآی ای در مصاحبه ای اعلام کرد: «در همان زمانی که لوینسون به ایران رفت، من هم رفته بودم... من علناً به عنوان یک مأمور سابق سی آی ای، در دفتر احمدینژاد، زمانی که هنوز شهردار بود کار کردم».
مشخص نیست که ادعای بائر تا چه میزان درست است و او در دفتر احمدی نژاد به چه کاری مشغول بوده است. محمود احمدی نژاد که از سال 1382 به مدت دو سال شهردار تهران بود درباره این ادعا اظهار نظری نکرده است. بائر البته درباره اینکه چطور مشکلی از این بابت برایش ایجاد نشده میگوید: «تا زمانی که رو راست باشی، با سابقهات مشکلی ندارند.»
جاسوسان غیرانسانی
جاسوسان دستگیر شده در ایران اما تنها به جاسوسان انسانی محدود نیستند. آذر ۱۳۹۰ ایران اعلام کرد که یک فروند هواپیمای جاسوسی از نوع آرکیو ۱۷۰ را تصاحب کرده است. پس از مدتی ایران اعلام کرد که این پهپاد از نوع پیشرفته هواپیمای جاسوسی امریکاست و ایران از آن به طور کامل رمزگشایی کرده است.
پس از اعلام این اخبار، باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا شخصا از ایران خواست تا آرکیو 170 را به آمریکا برگرداند. اما امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه مدتی بعد در سخنانی ضمن اشاره به اینکه از همه اطلاعات و جزئیات این پهپاد رمزگشایی شده است، گفت: «اوباما به مقامات اسرائیلی گفته بود که این پهپاد برای جاسوسی هستهای از ایران مأمور شده، اما متخصصان ما بعد از رمزگشایی آن متوجه شدند که این پهپاد حتی یک مأموریت هستهای هم در ایران نداشته است.»
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال، در گزارشی مدعی شده بود که مقامات آمریکا گزینههای مختلفی از جمله اعزام تیمهای کماندویی به داخل ایران از افغانستان برای تصاحب یا انهدام پهپاد، بمباران محل نگهداری پهپاد در ایران و یا استفاده از عناصر خرابکار برای نابود کردن آن را بررسی کردند، اما از ترس عواقب غیرقابل پیشبینی، از انجام چنین عملیاتهایی منصرف شدند. ایران همچنان این پهپاد جاسوسی را در اختیار دارد.