نقش احتمالی معامله نفتی با ایران در مرگ دادستان آرژانتینی
- توضیحات
- منتشر شده در دوشنبه, 29 دی 1393 23:51
آذوح: آلبرتو نیسمن وظیفه داشت ماجرای خونینترین حمله تروریستی تاریخ آرژانتین را روشن کند. اما جسد او اندکی پیش از اینکه در این باره در پارلمان حرف بزند، یافت شد. آیا تحقیقات او مانع معامله نفتی ۷میلیاردی با ایران میشده است؟
به گزارش "اشپیگل آنلاین"، دادستان آرژانتینی، آلبرتو نیسمن، چهارشنبه گذشته (۱۴ ژانویه / ۲۴ دی) به خبرنگار روزنامه "کلارین" گفته بود: «ممکن است بخاطر این داستان بمیرم.» گویا او پیشبینی میکرد که اتفاقی برایش خواهد افتاد.
"این داستان" عبارت بود از تحقیقات وی درباره بمبگذاری روز ۱۸ ژوئيه سال ۱۹۹۴ در مرکز فرهنگی یهودیان (آمیا) که در جریان آن ۸۵ نفر کشته و ۳۰۰ نفر زخمی شدند. تا آن زمان آرژانتین سوءقصد به این هولناکی را تجربه نکرده بود.
تحقیق درباره این واقعه مرگبار حدود ده سال متوقف مانده بود، تا این که آلبرتو نیسمن در سال ۲۰۰۵ وظیفه دنبال کردن پرونده را بر عهده گرفت. او در سال ۲۰۱۳ چندین تن از مقامات بلندپایه جمهوری اسلامی ایران را متهم کرد به اینکه شبکهای تروریستی در آمریکای جنوبی ایجاد کرده و دستور انجام بمبگذاری در مرکز فرهنگی یهودیان را نیز صادر کردهاند.
معامله با ایران
نیسمن همچنین چهارشنبه گذشته رئیس جمهور آرژانتین، کریستینا فرناندز د کیرشنر را متهم کرد به اینکه تلاش کرده به قصد بهبود بخشیدن به روابط آرژانتین با ایران و انجام معاملهای پرمنفعت جلوی تحقیقات درباره ایرانیان مظنون به دست داشتن در ماجرای یاد شده را بگیرد.
قرار بود نیسمن روز دوشنبه (۱۹ ژانویه) در پارلمان آرژانتین در بوئنوس آیرس حضور یابد و درباره اتهاماتی که به رئیس جمهور این کشور زده توضیح دهد.
اما جسد دادستان آرژانتینی دیروز یکشنبه در آپارتمانش در طبقه سیزدهم ساختمانی در محله "پوئرتو مادرو" یافت شد. به گفته دادستانی آرژانتین، نیسمن در "چالهای از خون" در وان حمام منزلش دراز کشیده بود. وزارت اطلاعات و امنیت کشور آرژانتین اعلام کرد: «در کنار جسد وی اسلحهای با کالیبر ۲۲ و پوکههای فشنگ یافت شدهاند.»
خبرنگار روزنامه "کلارین" در ساعت ۲۱ و ۱۷ دقیقه شب پیام نیسمن را دریافت کرده بود که میگفت "ممکن است بخاطر این داستان بمیرم". به گفته این خبرنگار، دادستان آرژانتینی هنگام چت با او نیز این جمله را تکرار کرده است.
پلیس آرژانتین در برابر در ورودی ساختمان محل زندگی دادستان آرژانتینی، آلبرتو نیسمن
پلیس آرژانتین در برابر در ورودی ساختمان محل زندگی دادستان آرژانتینی، آلبرتو نیسمن
"اشپیگل آنلاین" مینویسد که دادستان آرژانتینی به عنوان رئیس تحقیقات درباره پرونده ترور "آمیا" سالها بود تحت حفاظت پلیس قرار داشت. در این اواخر شمار محافظان وی به ده نفر رسیده بود. اما محافظان وی گفتهاند که دیروز یکشنبه نتوانستهبودند با وی تماس برقرار کنند.
به گفته وزارت اطلاعات و امنیت آرژانتین، نیسمن به زنگ در یا تلفن جواب نمیداده است. محافظان وی پس از اینکه دیدهاند نیسمن عصر روز یکشنبه نیز هنوز روزنامههای خود را از جلوی در آپارتمانش برنداشته، به مادر وی اطلاع دادهاند تا بیاید. مادر نیسمن با کمک کلیدساز در را باز کرده و جسد پسرش را غرق در خون در وان حمام یافته است.
سرجیو برنی، از مسئولان وزارت اطلاعات و امنیت آرژانتین، گفته است که همه شواهد نشان میدهد که نیسمن خودکشی کرده است. اما خانم ویویانا فاین، دادستان آرژانتینی، هشدار داده است که نباید در مورد تحقیقات مربوط به مرگ نیسمن به سرعت نتیجهگیری کرد.
خانم فاین در محل حادثه گفت: «در روزهای آینده با توجه به نتیجه کالبدشکافی دلیل مرگ نیسمن را درخواهیم یافت. من همه را دعوت به حفظ آرامش میکنم.» او افزود که نیسمن نامه وداعی از خود بر جای نگذاشته است.
نیسمن سالها بود که به عنوان دشمن رئیس جمهور فرناندز د کیرشنر شناخته شده بود. کیرشنر در سال ۲۰۱۳ پیشنهاد تشکیل یک "کمیسیون حقیقتیاب" را داده بود که در آن نمایندگانی از آرژانتین و ایران شرکت داشته باشند.
نیسمن با عصبانیت نسبت به این پیشنهاد واکنش نشان داده بود. او بر این گمان بود که مهمترین هدف چنین کمیسیونی لغو حکم تعقیب بینالمللی ایرانیان متهم در پرونده "آمیا" است.
حمله شدید دولت آرژانتین به نیسمن
نیسمن همچنین این ظن را بیان کرده بود که رئیس جمهور آرژانتین میخواهد روابط خود با رژیم ایران را بهبود بخشد تا بتواند با این کشور معامله پرمنفعت نفتی انجام دهد.
بمبگذاری در انجمن مشترک آرژانتین و اسرائیل (آمیا) در بوئنوس آیرس، در ۱۸ ژوئیه ۱۹۹۴. این سوءقصد ۸۵ کشته و ۳۰۰ زخمی برجای گذارد.
در حال حاضر مصرف انرژی در آرژانتین بیش از آن چیزی است که خود این کشور تولید میکند. کمبودی که وجود دارد به ارزش حدود هفت میلیارد دلار است. بدین دلیل خرید نفت ارزان از ایران میتواند برای رئیس جمهور آرژانتین بسیار جذاب باشد.
سرانجام دادگاهی در آرژانتین تشکیل "کمیسیون حقیقتیاب" را متوقف کرد.
هفته گذشته نخست وزیر آرژانتین، خورخه کاپیتانیش، اتهامات نیسمن علیه رئیس جمهور را "مهمل، غیرمنطقی، غیرعقلانی، خندهدار و ضد قانون اساسی" خواند.
دادستان آرژانتینی میدانست که اتهام زدن به رئیس جمهور خطرناک است.
"اشپیگل آنلاین" مینویسد که نیسمن چهارشنبه گذشته در مصاحبهای تلویزیونی گفته بود: «از امروز زندگی من تغییر کرده است. اما این وظیفه من به عنوان دادستان است. من دخترم را آماده کردهام و به او گفتهام که به زودی میشنود که دیگران چه چیزهای وحشتناکی درباره پدرش تعریف میکنند.»