مروری بر ستاد اقامه نماز جمعه در جمهوری اسلامی
- توضیحات
- منتشر شده در یکشنبه, 06 بهمن 1392 02:09
آذوح: تاریخچه تاسیس «ستاد اقامه نماز» به سال ١۳۶۹ برمی گردد که بنا به ادعای مؤسسان آن، «نهادی غیرانتفاعی و غیردولتی» است که «با حکم آیت الله علی خامنه ای»، رهبر جمهوری اسلامی، و با نظارت «هیئت امنا» یی متشکل از «شخصیت های فرهنگی» فعالیت می کند و وظیفه آن «ترویج و توسعه فرهنگ نماز» است.
بر اساس اطلاعات موجود در وب سایت «ستاد اقامه نماز»، این مرکز از تشکیلاتی چون معاونت برنامه ریزی، نظارت و معاونت اداری، پشتیبانی، فرهنگ، آموزش و روابط عمومی و اجلاس نماز برخوردار است و مسابقه هایی همچون مسابقه تالیف کتاب نماز، داستان کوتاه، و مسابقه وبلاگ نویسی برگزار می کند.
براساس اطلاعات موجود، ستاد اقامه نماز دفترهایی در مرکز استان ها و ٣۲۰ دفتر در شهرستان های کشور دارد.
هیئت وزیران در سال ١۳۷۵ به پیشنهاد ستاد اقامه نماز و به توصیه رهبر جمهوری اسلامی ایران، آئین نامه ترویج و توسعه فرهنگ نماز را در ۲۰ ماده به کلیه وزارتخانه ها، سازمان ها و مؤسسات دولتی، نهادها و استانداری های سراسر کشور ابلاغ کرد و این آئین نامه در سال ١۳۸۱ نیز دوباره به تصویب هیئت وزیران رسید.
در سال ١۳۸۴ نیز با تصویب هیئت وزیران، «ستاد عالی اقامه نماز در دانشگاه ها» تشکیل شد که وزیران علوم، تحقیقات و فن آوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رئیس نهاد نمایندگی رهبر در دانشگاه ها، دبیر ستاد عالی اقامه نماز، رئیس جهاد دانشگاهی، رئیس ستاد مرکزی اقامه نماز و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از جمله اعضای این ستاد هستند که مسئولیت سیاست گذاری، هماهنگی و نظارت بر اقامه نماز در دانشگاه ها به عهده این ستاد و ستادهای متعدد زیرمجموعه آن است.
با آن که در وب سایت ستاد به وجود یک معاونت اداری مالی پشتیبان اشاره شده، اما هیچ گونه اطلاعاتی در مورد هزینه، بودجه و امور مالی و پولی این نهاد دولتی زیرنظر آقای خامنه ای ارائه نشده است و مشخص نیست کدام نهاد دولتی بر عملکرد این ستادها و مسائل مالی و پولی این مراکز نظارت دارد.
براساس گزارش روزنامه اعتماد که جزئیات بودجه سال ۱۳۹٢ دولت را تشریح کرده است، «شورای سياست گذاری ائمه جمعه از اعتبار ٢۳۸ ميليارد ريالی، مركز رسيدگي به امور مساجد از اعتبار ٢۵۵ ميليارد ريالی و ستاد اقامه نماز از اعتبار ۷٢ ميليارد و ٢۵٠ ميليون ريالی برخوردار شده اند و تاكنون برای هيچ كدام از اين دستگاه ها، بودجه و رديفی برای تامين منابع و بودجه اختصاص پيدا نكرده بود».
خبرگزاری تسنیم به نقل از سید محمد میرمحمدی، استاندار یزد نقل کرده است که ردیف بودجه ویژه ترویج فرهنگ نماز باید تعریف شود. وی از جمله اقدام های موثر در ترویج فرهنگ نمازخوانی در جامعه را «تخصیص زمین از سوی مسکن و شهرسازی و ساخت این زمین و استفاده از منابع درآمدی آن» برای دستیابی به این هدف خوانده است.
به گزارش ایرنا، محسن قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز ایران نیز اواسط شهریور سال ۱۳۹٢ از کم بودن میزان بودجه نماز انتقاد کرده و گفته است بودجه نماز در کشور در قیاس با موسیقی، تواشیح و سایر کارهای کشور کمتر است. آقای قرائتی گفته است «تعداد مصوبات در خصوص برگزاری نماز کم است و ایران نسبت به نماز خیلی عقب است».
همه ائمه جمعه سراسر کشور، از تهران تا آبگرم، بابلسر و برازجان پایگاه اطلاع رسانی دارند که در وب سایت این پایگاه ها امامان جماعت خلاصه خطبه های هفته را به صورت نوشتاری و صوتی منتشر می کنند و از سویی در مسائلی همچون مشاوره خانواده، پاسخ به سؤالات شرعی و ده ها موضوع سیاسی و اجتماعی و فرهنگی دیگر مشارکت دارند.
تهران یک ستاد نماز جمعه و یک شورای سیاست گذاری ائمه جمعه دارد. ستاد نماز جمعه تهران هفته نامه ای به نام «آدینه تهران» به صورت چاپی و به صورت اینترنتی منتشر می کند. این نشریه انعکاس دهنده دیدگاه های آیت الله خامنه ای، افراد نزدیک به او و محافل دینی و مذهبی محافظه کار هم فکر رهبر است.
ستاد نماز در ایران نهاد زیرنظر رهبری است که می توان گفت طی سه دهه گذشته بلندگوی سیاست های کلان بوده و موضع گیری ها و جهت گیری های سیاسی و اجتماعی را به صورت علنی نه تنها در اختیار افکار عمومی در داخل کشور قرار می دهد، بلکه اخبار نماز جمعه در ایران، به ویژه در شهرهای بزرگی همچون تهران، مشهد، اصفهان و قم برای رسانه های بین المللی هم خبرساز بوده اند.
پیام های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی که از تریبون نماز جمعه به ویژه در تهران پخش می شود، انعکاس دهنده دیدگاه های نزدیک به رهبر ایران و محافل قدرت در کشور است.
افرادی همچون علی اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهوری پیشین و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به صورت تلویحی و یا علنی از فهرست سخنرانان پیش از خطبه های نماز جمعه در تهران حذف شده است. سخنرانی پیش از خطبه های معصومه ابتکار، وزیر پیشین محیط زیست ایران نیز دوهفته پیش لغو شد.
کامران دانشجو، وزیر علوم در دولت محمود احمدی نژاد، نیمه آذر ماه سال جاری سخنران پیش از خطبه های نماز جمعه در تهران بود. دانشجو در بخشی از سخنان خود گفته بود «ستاد نماز جمعه نمی خواهد پیام ٢۴ خرداد را بشنود».
روزنامه آفتاب روز در شماره ۱۵ آذر با انتشار این خبر نوشت «در حالی که انتظار می رود بعد از انتخابات ریاست جمهوری و تغییر دولت، ستاد نماز جمعه تهران حداقل در سخنرانان پیش از خطبه ها تغییراتی ایجاد کند، اما نه تنها این تغییر ایجاد نشد، بلکه با سپردن تریبون به چهره های افراطی ضد دولت این تلقی را بین افکار عمومی تقویت کرد که ستاد نماز جمعه گمان می کند هنوز احمدی نژاد رئیس جمهوری ایران است».
بنا به گزارش پایگاه خبری آفتاب، چهره های خبرسازی همچون یدالله شیرمردی و حمید روحانی، یکی از چهره های تندرو و محافظه کار جناح راست، سخنران های پیش از خطبه های نماز جمعه در تهران بوده اند و از این تریبون برای اتخاذ مواضع تند و افراطی علیه اصلاح طلبان و شخصیت های سرشناسی همچون هاشمی رفسنجانی استفاده کرده اند.
شیرمردی فردی است که نام او در پرونده سعید مرتضوی، رئیس پیشین سازمان تامین اجتماعی مطرح شده بود که ١٠۰ میلیون ریال کارت هدیه این کارمندان را در اختیار داشت. حمید روحانی نیز رئیس دانشگاه علامه طباطبایی در دوران دولت احمدی نژاد بود که بعد از روی کار آمدن دولت جدید، از این سمت عزل شد.