هاشمی رفسنجانی: من عوض نشدهام، مخالفان من عوض شدهاند
- توضیحات
- منتشر شده در دوشنبه, 25 خرداد 1394 13:36
آذوح: هاشمی رفسنجانی نسبت به سلیقههای باندی و جناحی در مجلس خبرگان هشدار داده و میگوید شرایط و معادلات سیاسی انتخابات ریاست جمهوری یازدهم میتواند در انتخابات خبرگان ۹۴ تکرار شود.
اکبر هاشمی رفسنجانی در مصاحبه مفصلی با خبرگزاری ایسنا، به فراز و فرود زندگی سیاسی خود، مخالفان و موافقان کنونیاش، انتخابات پیش روی مجلس و خبرگان، مسائل داخلی و منطقهای و چشمانداز مذاکرات اتمی پرداخته است. رفسنجانی میگوید علت همراهی کسانی که قبلا با او موافق نبودند، عوض شدن خودشان است.
او یادآوری میکند که «خصلتی معتدل» دارد که سیاسی نیست بلکه عقیدتی است. میگوید منتقدان و مخالفانش «زمانی افراط کردند و ضرر دیدند و اکثرا اعتراف به اشتباه کردهاند.»
رفسنجانی در بخشی از این مصاحبه به زمان جنگ باز میگردد و مدعی میشود که طرحی برای تصرف نقطهای از عراق ارائه داد تا جنگ به صورتی آبرومندانه تمام شود اما با آن موافقت نشد: «اگر جایی را گروگان میگرفتیم، میتوانستیم پس از قبول آتشبس، با آن گروگان، حقوق خود را بگیریم.»
رفسنجانی پیشتر و در سالگرد درگذشت خمینی گفته بود که رهبر انقلاب اجازه ورود به خاک عراق را در زمان جنگ نمیداد.
او به خبرنگار ایسنا گفته که در ختم آبرومندانه جنگ، فارغ از شعارهای حماسی و «با استعانت از قران از مسیرهای ممکن عمل کردم و امام خودشان پذیرش قطعنامه را بر عهده گرفتند.»
اشاره رفسنجانی به اتهاماتی باز میگردد که ادامه جنگ را متوجه او میسازد. او همچنین از سوی جناحهای اصولگرا و محافظهکار، به نقل خاطرات غیر واقعی از آیتالله خمینی و «نوشاندن جام زهر به رهبر انقلاب» متهم میشود. حسین شریعتمداری، نماینده خامنهای در موسسه کیهان به تازگی در سرمقالهای نوشته است: «چرا جناب هاشمی رفسنجانی در نقل خاطرات و مسائل گذشته به درگذشتگان استناد میکند که پی بردن به صحت و سقم آنها نیازمند دسترسی به آنهاست؟»
رفسنجانی بار دیگر چگونگی ثبتنام مناقشه برانگیز خود برای انتخابات دور یازدهم ریاست جمهوری را تشریح کرده است: «گفتم تلفن آقا را بگیرید گویا جلسهای بود تا ظهر وصل نشد. عصر گفتم بگیرید گفتند موفق نشدیم. خودم به آقای حجازی در دفتر ایشان زنگ زدم که با این ادله میخواهم نامنویسی کنم تا حماسه سیاسی خلق شود، گفتند دسترسی به آقا ندارند... گفتم من ساعت ۵ میروم و پیش از آن به ایشان بگویید. ۲۰ دقیقه بعد بود که گفتند حرف مرا به رهبری رساندهاند و ایشان گفته که پشت تلفن نمیتوانیم حرف بزنیم بعدا همدیگر را میبینیم... این بود که رفتم ثبت نام کردم.»
«شاید برای خبرگان بیایم»
او عنوان کرده که در انتخابات مجلس دهم به دلیل شرط سنی نمیتواند ثبتنام کند اما در انتخابات خبرگان اگر به این نتیجه برسد که باید بیاید، خواهد آمد: «در هر دو انتخابات به اسم، از کسی حمایت نمیکنم ولی معیارهایی را میگویم.»
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرده که در خبرگان خواهد ماند زیرا «تصمیمات خبرگان طولانی مدت است.»
رفسنجانی از طراحان شورایی شدن رهبری در زمان تعیین جانشین خمینی در مجلس خبرگان معرفی میشود که رای نیاورد. از او همزمان به عنوان کسی یاد میشود که نقشی تاثیرگذار در انتخاب خامنهای به عنوان رهبر جدید جمهوری اسلامی بازی کرد. او پس از درگذشت خمینی گفته است: «امام فرمودند ایشان (خامنهای) به درد رهبری میخورند.» بسیاری این نقل قول را غیرمستند یا جعلی میخوانند.
رفسنجانی در ۱۳ خرداد سال جاری نیز در مراسم درگذشت آیتالله خمینی عنوان کرده بود که بنیانگذار جمهوری اسلامی، نقش مردم را در حکومتداری محوری میدانست و طالب خشونت نبود. خامنهای در واکنشی مستقیم، «لیبرال خواندن» خمینی را خلاف واقع و تحریف شخصیت او دانست.
رفسنجانی در آخرین انتخابات ریاست خبرگان از محمد یزدی، روحانی تندرو و منتقد سیاسیاش، شکست سختی خورد. او به ایسنا گفته است: «هرکس نگاه باندی به انتخابات خبرگان داشته باشد به انقلاب خیانت میکند.»
عضو مجلس خبرگان در مورد انتخابات مجلس و نزدیکی مواضعاش به اصلاح طلبان یا اصولگرایان گفته است: «در شرایط متفاوت هر یک از جناحها بیشتر با افکار من همراهی میکنند. الان هم معتدلها حرف مرا میزنند.» رفسنجانی کلید نجات کشور از مشکلات را در گرو انتخابات درست و عادلانه دانسته است.
مصاحبه مفصل با رفسنجانی چند روز پس از صدور حکم سنگین زندان برای فرزندش منتشر میشود. روشن نیست این گفتوگو قبل از صدور حکم مهدی هاشمی صورت گرفته یا بعد از آن. در صحبتهای تفصیلی او در مورد زندگی سیاسیاش، اشارهای به پرونده و ماجرای پسرش نشده است.