سقوط شدید جایگاه گمرک ایران طی هشت سال

آذوح: به گفته‌ی معاون برنامه‌ریزی گمرک ایران، این سازمان در سال ۸۴ در جایگاه پنجم جهانی قرار داشت و امروز با ۹۵ پله سقوط در ردیف صدم قرار گرفته است. سرعت در ترخیص کالا از عوامل موثر در این رده‌بندی است.
معاون برنامه‌ریزی و امور بین‌الملل گمرک جمهوری اسلامی می‌گوید از زمان روی کار آمدن دولت محمود احمدی‌نژاد تا پایان دولت دهم جایگاه ایران در رده‌بندی جهانی به شدت سقوط کرده است.
سایت خبری "تسنیم" دوشنبه (۷ بهمن/ ۲۷ ژانویه) از قول حسن بقایی نوشت: «زمان ترخیص کالا در ایران برای واردات ۳۲ روز و برای صادرات ۲۳ روز است و این عدد بسیار بالاست و باید به‌سرعت کاهش یابد
خوش‌بینی به تاثیر تعلیق تحریم‌ها
تحریم‌های بین‌المللی و تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا در سال‌های گذشته، بازرگانی خارجی ایران را با مشکلات فراوانی روبرو کرده است.
با امضای توافق‌نامه هسته‌ای ژنو که اجرای آن سی‌ام دی‌ماه آغاز شد بخشی از تحریم‌ها، از جمله در زمینه کشتیرانی و صادرات محصولات پتروشیمی به طور موقت به حالت تعلیق در می‌آید.
حسن بقایی ابراز امیدواری می‌کند با اجرای مفاد این توافق‌نامه امکان افزایش صادرات فراهم شود و گمرک بتواند دوباره به جایگاه قبلی خود بازگردد.
بخشی از کند شدن روند کار گمرک ارتباط مستقیمی با تحریم ندارد و ناشی از تغییر قوانین، سوءمدیریت و اختلاف میان نهادهای مختلف است.
کارشناسان برآورد می‌کنند که هر روز تاخیر در ترخیص کالا، قیمت آن را یک درصد افزایش می‌دهد. معاون برنامه‌ریزی گمرک بر همین اساس معتقد است که باید همه سازمان‌های متولی به‌عنوان یک نهضت ملی وارد عمل شوند و مدت زمان ماندن کالا در گمرک را کاهش دهند.
قوانین دست و پا گیر
بهزاد شیری، معاون طرح و برنامه گمرک مهرماه ۹۲ قوانین دست و پا گیر را از علت‌های اصلی نامناسب بودن جایگاه گمرک ایران در رده‌بندی جهانی توصیف کرد.
پیچیدگی قوانین در ایران به ویژه کار صادرات محصولات غیرنفتی را با مشکل روبرو می‌کند. بهزاد شیری می‌گوید در دیگر کشورهای دنیا برای صادرات این گونه کالاها دو سند کافی است اما صادرکنندگان ایرانی به هفت سند نیاز دارند.
واردات در دوران احمدی‌نژاد به شکل بی‌سابقه بالا رفت
واردات در دوران احمدی‌نژاد به شکل بی‌سابقه بالا رفت
در ایران ۴۶ دستگاه و نهاد مختلف مجوز صادرات می‌دهند که به گفته شیری برای روان‌سازی و سرعت بخشی در انجام کارها باید این دستگاه‌ها به یک دستگاه مشخص محدود شوند.
افزایش کم‌سابقه واردات در دوران احمدی‌نژاد همراه با کاهش شدید ارزش پول ملی بسیاری از کارگاه‌های تولیدی و صنعتی را به ورشکستی کشاند و به منفی شدن میزان رشد اقتصادی در دو سال آخر دولت دهم منجر شد.
معاون برنامه‌ریزی گمرک می‌گوید تراز صادرات و واردات در ایران نزدیک به هم است و این شاخص خوبی است اما برای اشتغال‌زایی و رشد اقتصادی باید صادرات افزایش یابد.
یکی از علت‌های نزدیک شدن تراز بازرگانی ایران می‌تواند به کاهش شدید واردات کالا در نیمه نخست سال ۹۲ مربوط باشد. در این مدت به نسبت مدت مشابه در سال ۹۱ حدود یک چهارم کمتر کالا به کشور وارد شد.
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn