'توافق خوب' و فرصت های اقتصادی ایران در روزنامه های ترکیه
- توضیحات
- منتشر شده در پنج شنبه, 25 تیر 1394 23:35
آذوح: خشایار جنیدی بیبیسی، استانبول
بسیاری از روزنامه های ترکیه به طور عمده توافق میان ایران با گروه ۱+۵ را توافقی تاریخی می دانند و از آن به عنوان یک برد برای ایران و کشورهای غربی نام می برند.
بیشتر این روزنامه ها با چاپ تصویر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روی صفحه نخست خود، اخبار و تحلیل هایشان را در این رابطه منتشر کرده اند.
علاوه بر مهم دانستن این توافق، بیشتر روزنامه ها آن را سرآغاز دوره جدیدی از روابط ایران با جهان دانسته اند و بعضی از آنها تبعات افزایش نفوذ ایران را در منطقه بررسی کرده اند.
تبعات اقتصادی رفع تحریم ها و تاثیر آن بر تجارت دوجانبه نیز از دیگر موضوع های مورد بررسی در مطبوعات ترکیه بود.
توافق خوب
خبرگزاری رسمی آناتولی با انتشار گزارشی در سایت خود، توافق وین را یک توافق خوب دانسته است.
این خبرگزاری به نقل از کارشناسان نوشته آن چه در وین به دست آمد بهترین دستاورد ممکن برای دو طرف است.
خبرگزاری آناتولی همچنین پیشبینی کرده که توافق وین در داخل ایران و آمریکا با مقاومت هایی مواجه شود.
روزنامه حریت تیتر اصلی صفحه نخست خود را به توافق وین اختصاص داد و نوشت دنیا نفس راحتی کشید.
روزنامه اسلام گرای ینی شفق که حامی دولت حزب اعتدال و توسعه است نیز این توافق تاریخی را به نفع ایران دانسته است.
روزنامه چپگرای طرف هم بخش مهمی از بالای صفحه نخست خود را به توافق وین اختصاص داده و ایران و جهان غرب را برنده این مذاکرات دانسته است.
روزنامه طرف همچنین نوشته در حالی که جهان از دستاورد این گفت و گوها خوشحال است، اسرائیل عصبانی است.
رقابت های منطقه ای
در پی اعلام توافق وین، مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای عراقی خود ضمن استقبال از توافق به دست آمده خواستار تجدید نظر ایران در سیاست های منطقه ای خود شد.
ایران و ترکیه بر سر تحولات منطقه ای مانند بحران در سوریه و یمن با هم اختلافات اساسی دارند و این نگرانی منطقه ای در بعضی از تحلیل های منتشر شده در روزنامه های ترکیه نیز انعکاس یافته است.
سایت چپگرای رادیکال توافق وین را یک پیروزی برای سیاست خارجی باراک اوباما دانسته است و پیش بینی کرده که در دراز مدت منجر به نزدیک تر شدن روابط ایران با کشورهای غربی شود.
با این حال، به نوشته رادیکال این توافق در کوتاه مدت تاثیری بر وضع عراق و سوریه نخواهد داشت.
روزنامه صباح که به دولت ترکیه نزدیک است با انتشار تصویر خندان آقای ظریف در بالکن هتل کوبورگ وین، از پیروزی دیپلماسی نوشته است.
این روزنامه با اشاره به وضع تازه ایران پس از توافق وین در تحلیلی نوشت کشورهایی مانند اسرائیل و عربستان سعودی که ایران را تهدیدی مشترک برای خود می دانند، ممکن است در شرایط جدید به متحدان یک دیگر تبدیل شوند.
روزنامه میانه روی وطن با اشاره به تاریخی بودن توافق هسته ای نوشته است در صورتی که ترکیه در سیاست های منطقه ای خود تجدید نظر نکند، به خاطر شرایط جدید ایران به بازیگر درجه دو در رقابت های منطقه ای تبدیل خواهد شد.
به نوشته این روزنامه، ترکیه نیز می تواند از توافق وین به عنوان فرصتی تاریخی بهره ببرد و با جایگزین کردن بعضی از سیاست های منطقه ای بی ثمر خود، موقعیت های از دست رفته را بازیابد.
ملیت، دیگر روزنامه میانه روی ترکیه هم توافق وین را پیروزی دیپلماسی بر جنگ طلبی نامیده و پیش بینی کرده که جهان شاهد ظهور یک ایران نوین و تغییر توازن منطقه ای باشد.
روزنامه سکولار جمهوریت در صفحه نخست خود با انتشار تصویر دو بانوی جوان ایرانی که عکس محمد جواد ظریف را به دست دارند، از بازگشت ایران به عرصه جهانی و افزایش نفوذ این کشور در منطقه خبر داده است.
این روزنامه با اشاره به نگرانی ها درباره قدرت گرفتن احتمالی ایران در خاورمیانه، نوشته است که صلح ایران با جهان برای ترکیه هم خوب است.
فرصت های اقتصادی
در پی اعلام توافق وین وزرای دارایی و انرژی ترکیه از این موضوع استقبال کردند و از تاثیر مثبت آن بر بازار انرژی در ترکیه و تسهیل سرمایه گذاری در ایران خبر دادند.
رسانه های ترکیه نیز به تاثیرات مثبت رفع تحریم های ایران و گشوده شدن بازارهای این کشور توجه نشان داده اند.
به نوشته روزنامه اقتصادی دنیا، این توافق درهای بازار ۴۲۰ میلیارد دلاری ایران را می گشاید.
روزنامه جمهوریت نیز از امکان بازگشت پول های مسدود شده ایران به این کشور و افزایش نقش آن در بازارهای انرژی در جهان خبر داده است.
روزنامه چپ میانه حریت نیز در مقاله ای نوشته است میزان بهره مندی ترکیه از شرایط اقتصادی جدید ایران به تلاش رهبران آن بستگی خواهد داشت.
به نوشته این روزنامه، با برداشته شدن تحریم ها تقاضای ایران برای کالاهای مصرفی افزایش خواهد یافت و ترکیه می تواند به خاطر مجاورت جغرافیایی پاسخگوی بخشی از این تقاضا باشد.
به نوشته حریت، اگر ترکیه خواستار بهره گرفتن از شرایط اقتصادی جدید در ایران است، باید در سیاست خارجی خود تجدید نظر کند.